Ο ηγέτης της συριακής ένοπλης ομάδας τζιχαντιστών ανταρτών που κατατρόπωσε το καθεστώς Άσαντ μετά από πέντε δεκαετίες στην εξουσία είπε στο Sky News ότι τα δυτικά κράτη δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την επικράτησή του στη Συρία.
Ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, ο οποίος τώρα ζητά να τον αποκαλούν με το πραγματικό όνομά του Αχμέντ αλ Σάρα, είπε στο βρετανικό δίκτυο, μιλώντας για πρώτη φορά μετά την κατάληψη της συριακής πρωτεύουσας, ότι η οργάνωσή του δεν επιδιώκει περαιτέρω σύγκρουση και θα επαναφέρει τη σταθερότητα στη Συρία.
Σε επίσκεψή του στο τέμενος όπου πήγαινε μικρός στα προάστια της Δαμασκού, δήλωσε ότι οι άνθρωποι έχουν «εξαντληθεί» από χρόνια πολέμου. «Οι φόβοι [των δυτικών κρατών] είναι περιττοί», πρόσθεσε.
«Η Συρία θα ανοικοδομηθεί. Ο φόβος προέκυπτε από την παρουσία του καθεστώτος. Η χώρα προχωρά προς την ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση. Οδεύει προς τη σταθερότητα. Ο κόσμος έχει εξαντληθεί από τον πόλεμο. Άρα η χώρα ούτε θέλει ούτε θα μπει σε άλλο πόλεμο».
Ο αρχηγός της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) συνοδευόταν από αρκετούς ενόπλους, ενώ τον επευφημούσαν δεκάδες νεαροί οπαδοί του, που στήνονταν για selfie.
Μέσα στο τέμενος Ιμάμ αλ Σάφι στη συνοικία Mετζέχ, μίλησε εν συντομία για το πώς η Συρία είχε οδηγηθεί σε καταστροφή εξαιτίας της διαφθοράς και της απληστίας της οικογένειας Άσαντ.
Παράλληλα, επαίνεσε τις προσπάθειες των μαχητών του που, όπως ισχυρίζεται, ανέλαβαν τη διοίκηση της Συρίας χωρίς καμία ξένη υποστήριξη ή παρέμβαση.
Σε σαφή αναφορά στην προηγούμενη ρωσική και ιρανική υποστήριξη προς το καθεστώς Άσαντ, σημείωσε ότι όλοι οι πρώην «άποικοι» δεν κατάφεραν να ελέγξουν τη χώρα.
Ο ηγέτης της HTS είναι πρώην μέλος του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και ηγήθηκε ομάδας θυγατρικών της Αλ Κάιντα στη Συρία, πριν διακόψει τις σχέσεις του το 2016.
Τώρα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως πιο μετριοπαθής ισλαμιστής ηγέτης, ωστόσο η οργάνωσή του έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες.
Η ταχεία επικράτησή του στη Συρία έχει προκαλέσει φόβους μεταξύ άλλων μειονοτήτων στη χώρα, όπως οι Κούρδοι, οι Αλεβίτες και οι Χριστιανοί.
Αλλά ο ίδιος υποβάθμισε αυτές τις ανησυχίες: «Η πηγή των φόβων μας ήταν από τις ιρανικές πολιτοφυλακές, τη Χεζμπολάχ και το καθεστώς που διέπραττε σφαγές. Άρα η απομάκρυνσή τους είναι η λύση για τη Συρία».