Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νότια Κορέα: Οι βουλευτές του κόμματος του προέδρου Γιουν μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία για την καθαίρεσή του

Αποχώρησαν από την αίθουσα του κοινοβουλία με στόχο να μπλοκάρουν την πρόταση της αντιπολίτευσης για την καθαίρεση, μετά την αποτυχία επιβολής στρατιωτικού νόμου.

Νότια Κορέα: Οι βουλευτές του κόμματος του προέδρου Γιουν μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία για την καθαίρεσή του

Σχεδόν όλοι -πλην ενός, σύμφωνα με το Reuters- οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας του νοτιοκορεάτη προέδρου Γιουν Σοκ Γελ αποχώρησαν σήμερα (7/12) από την αίθουσα του κοινοβουλίου με στόχο να μπλοκάρουν, ελλείψει απαρτίας, την πρόταση της αντιπολίτευσης για την καθαίρεση του αρχηγού του κράτους.

Τουλάχιστον 200 ψήφιοι από τους 300 βουλευτές είναι απαραίτητες στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο για να καθαιρεθεί ο πρόεδρος. Το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας διαθέτει 108 έδρες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης 192.

Νωρίτερα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap είχε μεταδώσει πως οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συνεδρίασαν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών και αποφάσισαν να αντιταχθούν στην πρόταση για την καθαίρεση του Γιουν καθώς και σ’ εκείνη για τη διεξαγωγή ειδικής έρευνας σε βάρος της πρώτης κυρίας Κιμ Κέον Χι.

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου για να ζητήσουν την αποπομπή του Γιουν μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να επιβάλει το στρατιωτικό νόμο.

Ζήτησε συγγνώμη για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, αλλά δεν παραιτήθηκε

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ ζήτησε «συγγνώμη» για την αναταραχή που προκάλεσε με την αποτυχημένη απόπειρά του να προχωρήσει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος που απηύθυνε λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, δεν παραιτήθηκε και είπε ότι εμπιστεύεται το κυβερνών κόμμα για να λάβει «μέτρα για τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με τη θητεία μου στο αξίωμα».

Ο Γιουν δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει να αποφύγει τις νομικές και πολιτικές ευθύνες για την απόφασή του, η οποία, όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα απελπισίας.

Η ομιλία ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του ηγέτη αφότου ανακάλεσε το διάταγμα στρατιωτικού νόμου νωρίς την Τετάρτη, μόλις έξι ώρες μετά την κήρυξή του και αφού το κοινοβούλιο αψήφησε τον στρατιωτικό και αστυνομικό κλοιό για να το καταψηφίσει.

«Λυπάμαι πολύ και θα ήθελα να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη από τους ανθρώπους που σοκαρίστηκαν», δήλωσε ο Γιουν.

Την παραίτηση του προέδρου της Νότιας Κορέας ζήτησε ο Χαν Ντογκ-χουν, επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, υπογραμμίζοντας πως ο Γιουν δεν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Χθες Παρασκευή, ο Χαν είχε πει πως ο Γιουν αποτελεί «κίνδυνο» για τη χώρα και πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία, αυξάνοντας τις πιέσεις προς τον πρόεδρο να παραιτηθεί, παρόλο που στελέχη του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας εξέφρασαν αργότερα την αντίθεσή τους στην πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση, δείχνοντας την αντίθεσή τους στον Χαν, ο οποίος δεν είναι μέλος του κοινοβουλίου και δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

 

Η αποπομπή του Γιουν θα απαιτούσε την υποστήριξη 200 από τα 300 μέλη της Εθνοσυνέλευσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έκαναν από κοινού την πρόταση μομφής έχουν συνολικά 192 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνταν τουλάχιστον οκτώ ψήφοι από το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v