Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ ζήτησε «συγγνώμη» για την αναταραχή που προκάλεσε με την αποτυχημένη απόπειρά του να προχωρήσει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος που απηύθυνε λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο (17:00, τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδος) επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση.
Ωστόσο, δεν παραιτήθηκε και είπε ότι εμπιστεύεται το κυβερνών κόμμα για να λάβει «μέτρα για τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με τη θητεία μου στο αξίωμα».
Ο Γιουν δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει να αποφύγει τις νομικές και πολιτικές ευθύνες για την απόφασή του, η οποία, όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα απελπισίας.
Η ομιλία ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του ηγέτη αφότου ανακάλεσε το διάταγμα στρατιωτικού νόμου νωρίς την Τετάρτη, μόλις έξι ώρες μετά την κήρυξή του και αφού το κοινοβούλιο αψήφησε τον στρατιωτικό και αστυνομικό κλοιό για να το καταψηφίσει.
«Λυπάμαι πολύ και θα ήθελα να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη από τους ανθρώπους που σοκαρίστηκαν», δήλωσε ο Γιουν.
Την παραίτηση του προέδρου της Νότιας Κορέας ζήτησε ο Χαν Ντογκ-χουν, επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, υπογραμμίζοντας πως ο Γιουν δεν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.
Χθες Παρασκευή, ο Χαν είχε πει πως ο Γιουν αποτελεί «κίνδυνο» για τη χώρα και πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία, αυξάνοντας τις πιέσεις προς τον πρόεδρο να παραιτηθεί, παρόλο που στελέχη του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας εξέφρασαν αργότερα την αντίθεσή τους στην πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση, δείχνοντας την αντίθεσή τους στον Χαν, ο οποίος δεν είναι μέλος του κοινοβουλίου και δεν έχει δικαίωμα ψήφου.
Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος
Ο Nοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Χαν Ντοκ-σου θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Χαν Ντονγκ-χουν σήμερα στη Σεούλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Η επικείμενη συνάντηση θα διεξαχθεί λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη (ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί της πρότασης μομφής σε βάρος του προέδρου Γιουν.
Ο ηγέτης του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας, Λι Γιάε-Μιούνγκ δήλωσε ότι θα εργαστεί σκληρά για να τερματιστεί πρόωρα η θητεία του προέδρου Γιουν Σουκ γιελ, καθώς η πολιτική του ύπαρξη είναι «επικίνδυνη» για το έθνος.
Δεν είναι σαφές αν η πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα λάβει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την αποπομπή του Γιουν. Αλλά φαίνεται πιθανό μετά και από τις δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος του Γιουν.
Η αποπομπή του Γιουν θα απαιτούσε την υποστήριξη 200 από τα 300 μέλη της Εθνοσυνέλευσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έκαναν από κοινού την πρόταση μομφής έχουν συνολικά 192 έδρες.
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ ψήφους από το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν. Την Τετάρτη, 18 μέλη του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας προσχώρησαν σε ψηφοφορία που ακύρωσε ομόφωνα τον στρατιωτικό νόμο με 190-0, λιγότερο από τρεις ώρες αφότου ο Γιουν κήρυξε το μέτρο στην τηλεόραση, αποκαλώντας το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση κοινοβούλιο «άντρο εγκληματιών» που καθυστερεί τις κρατικές υποθέσεις. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε ενώ εκατοντάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες περικύκλωσαν την Εθνοσυνέλευση σε μια προσπάθεια να διαταράξουν την ψηφοφορία και ενδεχομένως να συλλάβουν πολιτικούς-κλειδιά.
Η αναταραχή που προέκυψε από το παράξενο και κακοσχεδιασμένο κόλπο του Γιουν έχει παραλύσει την πολιτική της Νότιας Κορέας και έχει προκαλέσει συναγερμό μεταξύ βασικών διπλωματικών εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Ιαπωνίας και του κορυφαίου συμμάχου της Σεούλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς μία από τις ισχυρότερες δημοκρατίες στην Ασία αντιμετωπίζει μια πολιτική κρίση που θα μπορούσε να εκθρονίσει τον ηγέτη της.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν ισοδυναμεί με αυτοπραξικόπημα και συνέταξαν την πρόταση μομφής γύρω από τις κατηγορίες περί εξέγερσης.
Ορισμένα μέλη του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας προέτρεψαν τον Γιουν να παραιτηθεί πριν από την ψηφοφορία, ώστε να μην έχει την τύχη της πρώην προέδρου Παρκ Γκουν-χιε, η οποία καθαιρέθηκε το 2017 και εγκατέλειψε το αξίωμά της μετά από μήνες διαμαρτυριών υπό το φως των κεριών. Η πτώση της προκάλεσε την κατάρρευση του κόμματος και τη νίκη της των φιλελευθέρων στις προεδρικές και γενικές εκλογές.
Σε σκηνές που θύμιζαν εκείνη την περίοδο, χιλιάδες διαδηλωτές που κρατούσαν κεριά συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο το βράδυ της Παρασκευής απαιτώντας την αποπομπή του Γιουν. Περισσότερες διαδηλώσεις αναμένονται σήμερα, Σάββατο ενόψει της ψηφοφορίας.
Οι εισαγγελείς, η αστυνομία και η υπηρεσία διερεύνησης της διαφθοράς για υψηλόβαθμους αξιωματούχους έχουν ξεκινήσει έρευνες σχετικά με τον Γιουν και ανώτερους αξιωματούχους που εμπλέκονται στο διάταγμα στρατιωτικού νόμου, επιδιώκοντας να ασκήσουν κατηγορίες για εξέγερση και κατάχρηση εξουσίας, μεταξύ άλλων.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ