Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ομάδα Mercosur της Νότιας Αμερικής κατέληξαν σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ανακοίνωσε Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και τα βλέμματα στρέφονται πια στη σκληρή μάχη για έγκριση που αναμένεται στην Ευρώπη, δεδομένης της γαλλικής και της ιταλικής αντίθεσης.
«Είναι μια νίκη για την Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου στο Μοντεβιδέο.
«Η συμφωνία αντανακλά τις αξίες και τη δέσμευσή μας για κλιματική δράση», πρόσθεσε η επικεφαλής της Κομισιόν, διαβεβαιώνοντας ότι αντιμετωπίζονται και εισακούστηκαν οι ανησυχίες των αγροτών. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα εξοικονομηθούν 4 δισ. ευρώ από εξαγωγικούς δασμούς για χιλιάδες ευρωπαϊκές εταιρείες.
«Σήμερα σηματοδοτείται ένα αληθινό ιστορικό ορόσημο», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν μετά τις συνομιλίες με τους ηγέτες της Mercosur. «Ευχαριστώ τους κύριους διαπραγματευτές για την αφοσίωσή τους και την αποφασιστικότητά τους. Εργάστηκαν ακούραστα για πολλά, πολλά χρόνια, για μια φιλόδοξη και ισορροπημένη συμφωνία. Και τα κατάφεραν».
Στη συμφωνία, η οποία χρειάστηκε 25 χρόνια για να ολοκληρωθεί δημιουργώντας μια ενιαία αγορά άνω των 700 εκατομμυρίων ανθρώπων, αντιτίθεται κάθετα η Γαλλία, η οποία εκφράζει φόβους ότι η πληθώρα φθηνών εισαγωγών πουλερικών και βόειου κρέατος θα πλήξει τους αγρότες της χώρας. Η Γερμανία, αντίθετα, επιθυμεί οι Βρυξέλλες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία ώστε να ανοίξουν νέες αγορές για τη σημαντική εξαγωγική βιομηχανία της.
Η Φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς πέταξαν στην Ουρουγουάη χθες Πέμπτη για να δώσουν τα χέρια με τους ομολόγους τους της Mercosur. Αυτό χαροποίησε το Βερολίνο, αλλά προκάλεσε σάλο στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση είχε πέσει λίγες ώρες νωρίτερα.
«Στέλνουμε ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα στον κόσμο», είπε η Φον ντερ Λάιεν. «Σ' έναν όλο και πιο συγκρουσιακό κόσμο, αποδεικνύουμε ότι οι δημοκρατίες μπορούν να βασίζονται η μία στην άλλη. Αυτή η συμφωνία δεν είναι απλώς οικονομική ευκαιρία. Είναι πολιτική αναγκαιότητα».
Η έναρξη της εμπορικής συμφωνίας με τη Mercosur —ένωση που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Βολιβία— σημαίνει το τέλος των πολιτικών διαπραγματεύσεων. Το κείμενο θα πρέπει να υποβληθεί σε νομικούς ελέγχους και μετάφραση, προτού προχωρήσει η ψηφοφορία στα κοινοβούλια κάθε κράτους μέλους, καθώς και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στη συμφωνία, αλλά θα χρειαστεί να επεκτείνει τον συνασπισμό του για να τον εμποδίσει -σήμερα περιλαμβάνει την Πολωνία, την Αυστρία και την Ιρλανδία. Η Ιταλία αμφιταλαντεύεται και τα βλέμματα θα στραφούν και πάλι στην Τζόρτζια Μελόνι, για να φανεί πού θα γείρει η ζυγαριά.
Με πληροφορίες από Reuters, Politico