Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Μακρόν αρνείται πεισματικά την παραίτηση

Η επίκληση κινδύνων και τα γαλλικά συμφέροντα. Η κόντρα με την φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία Mercosur, ο ρόλος του στην κρίση στη Μέση Ανατολή και οι συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία.

Γιατί ο Μακρόν αρνείται πεισματικά την παραίτηση

Η παρουσία της Μαρί Λεπέν στην γαλλική τηλεόραση προχθές έδειξε κάτι διαφορετικό, μια εναλλακτική προσέγγιση από αυτήν που της προσάπτουν τα διεθνή μέσα, τα οποία συνήθως επιλέγουν την κατά μέτωπο επίθεση στην ακροδεξιά πολιτικό. Με τον τρόπο που μίλησε έδειξε ότι ναι μεν έριξε την κυβέρνηση Μπαρνιέ, αλλά μάλλον δεν βιάζεται να ρίξει και τον Μακρόν.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ερμηνεύουν δε αυτή τη στρατηγική ως μια προσπάθεια να βάλει γερά θεμέλια για την προεδρία της χώρας το 2027.

Διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Euro2day.gr επισημαίνουν παράλληλα, ότι ούτε ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει σκοπό να παραιτηθεί τώρα, καθώς «η γεωπολιτική σκακιέρα βρίσκεται σε πλήρη κίνηση και τα γαλλικά συμφέροντα πρέπει να προστατευθούν». Επικαλείται δε το γεγονός ότι δυο φορές οι Γάλλοι ψηφοφόροι τον έχουν στηρίξει.

Όπως αναμενόταν στο διάγγελμα του χθες, ο Μακρόν είπε μεν ότι «έλαβε το μήνυμα του λαού», αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα παραιτηθεί καθώς έχει 30 μήνες ακόμα να ολοκληρώσει το έργο του. Υποστήριξε ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ έγινε επειδή η ακροδεξιά και η ακροαριστερά προτίμησαν να αποσταθεροποιήσουν την χώρα, αντί να συμφωνήσουν σε ένα προϋπολογισμό που είχε πολλές υποχωρήσεις.

Στο διάγγελμα, ο Μακρόν εμφανίστηκε υπερβολικά «αισιόδοξος» για την έκβαση του προϋπολογισμού και είπε ότι θα ανακοινώσει τον νέο πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες. 

Η μεγαλύτερη εικόνα

Ο Μακρόν, υποστηρίζει αξιωματούχος, θεωρεί ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμο έδαφος με την κατάρρευση του γαλλογερμανικού άξονα, καθώς και ότι έχει χαθεί αρκετή από τη γαλλική επιρροή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών.

«Ο πρόεδρος Μακρόν έχει πλήρη επίγνωση της αλλαγής του χάρτη. Η προεδρία Τραμπ έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει επενδύσει πολύ στο πρόσωπο του ως «αρχηγός της Γαλλίας» και ως ισότιμος συνομιλητής με τον Γερμανό Καγκελάριο, όσον αφορά στα ευρωπαϊκά θέματα».

Από την αρχή της θητείας του, ο Εμμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές με τις κινήσεις του ότι επιδιώκει να αναδειχτεί ως «ηγέτης της Ευρώπης». Υπήρξε δε ιδιαίτερα δραστήριος σε όλα τα ανοικτά γεωπολιτικά θέματα, πήρε πρωτοβουλίες για να συνομιλήσει ευθέως με τον Ρώσσο πρόεδρο, ήταν από τους πρώτους αρχηγούς κρατών που συνομίλησε με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και βεβαίως η Γαλλία θεωρείται ως η «διαμεσολαβούσα» χώρα για να μεταφερθούν «μηνύματα» στο Ιράν, την Συρία, ακόμα και την Χεζμπολάχ.

Η κόντρα του με την πρόεδρο της Κομισιόν

Παρά την δυσμενή του θέση, ο Μακρόν δεν δίστασε να επιπλήξει ανοικτά και επίσημα την πρόεδρο της Κομισιόν. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν, εκμεταλλευόμενη την ασυνεννοησία εντός της ΕΕ, αποφάσισε να μεταβεί στην Λατινική Αμερική και να κλείσει συμφωνία ζώνης ελεύθερου εμπορίου χωρίς όμως πρώτα να πάρει το «πράσινο φως» από τους ηγέτες.

Αυτό θεωρήθηκε ένα «γιουνκερικό» τέχνασμα, μια στρατηγική που ακολούθησε κάποιες φορές ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. Παρασκηνιακά, όμως, ο κ. Γιούνκερ, όποτε προέβαινε σε τέτοιες κινήσεις, φρόντιζε να έχει εξασφαλίσει το «ναι» της Γερμανίας, της Γαλλίας και την Ολλανδίας. Γνώριζε δε ότι οι υπόλοιποι ηγέτες πολύ απλά θα πείθονταν από τους ισχυρούς. Έτσι, οι αποφάσεις περνούσαν.

Την Πέμπτη, ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε δημοσίως από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αλλάξει κατεύθυνση αναφέροντας ότι το σχέδιο εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Mercosur είναι «απαράδεκτο ως έχει». Και αυτό καθώς η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται στη Νότια Αμερική και μάλιστα σήμερα ανακοίνωσε τη συμφωνία.

Τα μέλη της Mercosur είναι η Αργεντινή, η Βολιβία (έγινε πλήρες μέλος στις 8 Ιουλίου), η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη. Η Βενεζουέλα είναι πλήρες μέλος, αλλά έχει ανασταλεί η συμμετοχή της από την 1η Δεκεμβρίου 2016. Συνδεδεμένες χώρες είναι η Χιλή, η Κολομβία, ο Εκουαδόρ, η Γουιάνα, το Περού και το Σουρινάμ.

Ο Μακρόν έγραψε στο Χ ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται ακούραστα την αγροτική μας κυριαρχία», την στιγμή που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτανε στο Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη) για να κλείσει τη συμφωνία, όπως και έγινε.

«Προβιβασμός στη Λατινική Αμερική. Η γραμμή τερματισμού της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur είναι ορατή. Ας εργαστούμε μαζί, ας την περάσουμε», ανταπέδωσε στο Χ η πρόεδρος της Κομισιόν.

Βεβαίως το ρίσκο για τον Φον Ντερ Λαιεν είναι τεράστιο καθώς υπογράφει μια συμφωνία την οποία θα πρέπει μετά να επικυρώσουν οι 27 ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Εάν υπάρξουν ενστάσεις, η συμφωνία δεν θα τεθεί σε ισχύ και το ναυάγιο θα χρεωθεί σε αυτήν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν, παρά την πολιτική κρίση διαρκείας, δεν δέχεται πιέσεις από κανένα «εξωγενή» παράγοντα, ούτε από τις αγορές, να παραιτηθεί. Οι αναλυτές θεωρούν ότι όσο τους χρειάζεται ο Μακρόν, άλλο τόσο τον χρειάζονται στην παρούσα φάση.

Πριν από λίγες μέρες, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Σύρο ομόλογο του να προχωρήσει σε «περαιτέρω ομαλοποίηση», ενώ υπέγραψε μια σειρά επενδυτικών και επιχειρηματικών συμφωνιών με την Σαουδική Αραβία.

Αυτό βέβαια που ο ίδιος αναμένει ότι θα του προσδώσει κύρος είναι η επίσκεψη – έκπληξη του Ντόναλντ Τραμπ στο Παρίσι αύριο Σάββατο. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Τραμπ στο εξωτερικό πριν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του. Η κίνηση του θεωρήθηκε ασυνήθιστη καθώς την αμερικανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η σύζυγος του Τζο Μπάιντεν.

Το Παρίσι προετοιμάζεται για μια ιστορική στιγμή καθώς ο εμβληματικός καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε από μια πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019, ανοίγει ξανά τις πόρτες του.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την παρουσία του στα εγκαίνια, αποκαλώντας τιμή να παρακολουθεί τα αποκαλυπτήρια της αποκατάστασης του καθεδρικού ναού.

«Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει διασφαλίσει ότι η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί στην υψηλότερη δόξα της -και ακόμη και πέρα», έγραψε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η απροσδόκητη δήλωση προσθέτει ένα διεθνές προσκήνιο στην εκδήλωση η οποία συγκέντρωσε μια εντυπωσιακή λίστα παγκόσμιων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 50 αρχηγών κρατών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v