Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν μετατοπίσει την εστίασή τους, από την επιδίωξη της νίκης, προς την προσπάθεια να βελτιώσουν τη θέση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέναντι στη ρωσική προέλαση ή ενόψει πιθανής διαπραγμάτευσης για κατάπαυση πυρός, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.
Προς το παρόν, αυτό σημαίνει το ΝΑΤΟ εντείνει τις προσπάθειες να στείλει περισσότερα όπλα στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου χάνουν έδαφος όλο και περισσότερο, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ενδεχόμενη εκεχειρία που θα παγώσει τη σύγκρουση διατηρώντας υπό τα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν εκτεταμένες περιοχές της Ουκρανίας.
Απ' τη μια οι υπουργοί Εξωτερικών, που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, επικεντρώθηκαν στον τρόπο προμήθειας περισσότερων όπλων, απ' την άλλη οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να εξετάζουν διάφορα σενάρια διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, αναφέρουν οι πηγές.
Στη συζήτηση μπαίνει το είδος των εγγυήσεων ασφαλείας που θα προστάτευαν την Ουκρανία, χωρίς να προκαλέσουν τον Πούτιν, τονίζεται.
Ενα σενάριο κατάπαυσης πυρός περιλαμβάνει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, την οποία θα διασφάλιζαν και θα περιπολούσαν ευρωπαϊκά στρατεύματα, σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη του ΝΑΤΟ.
Οι συζητήσεις διεξάγονται με πλήρη επίγνωση ότι η κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι βιώσιμη και οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα, σύμφωνα με άλλο υψηλόβαθμο δυτικό διπλωμάτη. Οι Ευρωπαίοι εκπονούν σενάρια για να δείξουν στον Ντόναλντ Τραμπ ότι μπορούν να παραμείνουν στη συζήτηση σε ρεαλιστική βάση.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προσπάθησε να διατηρήσει την εστίαση στην αποστολή όπλων προς την Ουκρανία, παραμερίζοντας προς το παρόν επιμέρους σκέψεις για κατάπαυση πυρός.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να κρατήσουμε απλώς την Ουκρανία στη μάχη», είπε. «Πρέπει να παράσχουμε αρκετή υποστήριξη για να αλλάξουμε μια για πάντα την έκβαση του πολέμου, δηλαδή να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα βρεθεί σε θέση ισχύος» πριν τις πιθανές συνομιλίες.
Ο Ζελένσκι σε πρόσφατες συνεντεύξεις έδειξε ανοιχτός σε διπλωματική λύση, αποδεχόμενος τον τερματισμό των εχθροπραξιών με τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας υπό κατοχή, κάτι που σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις θα ανεχόταν η πλειοψηφία των Ουκρανών.
«Η παραδοχή Ζελένσκι ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει στρατιωτικά όλα τα κατεχόμενα εδάφη είναι κάτι περισσότερο από αναγνώριση της πραγματικότητας», δήλωσε ο Lucian Kim, αναλυτής της International Crisis Group και συγγραφέας του πρόσφατα δημοσιευμένου βιβλίου «Putin's Revenge: Why Russia Invaded Ukraine». «Είναι επίσης άνοιγμα σε μελλοντικές ειρηνευτικές προσπάθειες από μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ».
Το κλειδί για τον Ζελένσκι —και το πρόβλημα για το ΝΑΤΟ— είναι το αίτημά του να παράσχει η συμμαχία εγγυήσεις ασφάλειας στα τμήματα της χώρας που ελέγχει ακόμη το Κίεβο, καθώς και η αβέβαιη πιθανότητα να ανακτηθούν αργότερα, μέσω της διπλωματίας, τα χαμένα εδάφη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρόσκληση για ένταξη στη συμμαχία πρέπει να ισχύει για ολόκληρη τη χώρα του, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ —με την έννοια ότι πόλεμος εναντίον ενός είναι πόλεμος εναντίον όλων— δεν τίθεται βραχυπρόθεσμα. Θα ήταν επίσης κόκκινη γραμμή για τον Πούτιν, ο οποίος βλέπει ως απειλή το ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας και ως μέρος της σφαίρας επιρροής του την Ουκρανία .
Αντίθετα, το Κίεβο θα χρειαζόταν εγγυήσεις ασφαλείας που δυνητικά θα δεσμεύουν τις ΗΠΑ ή άλλους συμμάχους να υπερασπιστούν την άμυνά του εάν η Ρωσία παραβίαζε οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός.