Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας κινήθηκαν γρήγορα για να παραπέμψουν τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ, ώρες αφότου η αποτυχημένη προσπάθειά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο πυροδότησε τη χειρότερη συνταγματική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες.
Περίπου 190 βουλευτές από έξι κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν πρόταση μομφής, σκοπεύοντας να συζητήσουν το αίτημα στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, πριν από την ψηφοφορία την Παρασκευή ή το Σάββατο.
«Ο Γιουν είναι κάποιος που μπορεί να πατήσει το κουμπί για να ξεκινήσει πόλεμος ή να κηρύξει ξανά στρατιωτικό νόμο. Είναι αυτός που μπορεί να θέσει τη Νότια Κορέα σε μεγαλύτερο κίνδυνο τώρα», δήλωσε ο Τσο Κουκ, ηγέτης ενός εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο οποίος προέτρεψε τις νόμιμες αρχές της χώρας να συλλάβουν αμέσως τον Γιουν για έρευνα για προδοσία.
«Θα πρέπει να αναστείλουμε αμέσως τα προεδρικά του καθήκοντα με την πρόταση μομφής εναντίον του».
Η κίνηση για να εκδιωχθεί ο Γιουν προαναγγέλλει περαιτέρω πολιτική αναταραχή στη χώρα των 52 εκατομμυρίων, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ.
Έγινε αφότου ο συντηρητικός πρόεδρος κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε ένα αιφνιδιαστικό διάγγελμα αργά την Τρίτη, λέγοντας ότι έπρεπε να καθαρίσει τη Νότια Κορέα από τις «αντικρατικές δυνάμεις» και να «ομαλοποιήσει τη χώρα».
Ο πρόεδρος της χώρας υπαναχώρησε ώρες αργότερα, αίροντας τη διαταγή, αφού απορρίφθηκε ομόφωνα από το νομοθετικό σώμα που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Τα στρατεύματα που στάλθηκαν για να περικυκλώσουν το κτίριο του κοινοβουλίου αποσύρθηκαν.
Η κύρια αντιπολίτευση της Νότιας Κορέας, το Δημοκρατικό Κόμμα, είπε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου «αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του συντάγματος».
«Αυτό ισοδυναμεί με ξεκάθαρη πράξη προδοσίας και είναι ένας τέλειος λόγος για να τον κατηγορήσουμε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
«Ο Γιουν είναι πιθανό να κάνει άλλη μια προσπάθεια, καθώς η πρώτη του απόπειρα για στρατιωτικό διάταγμα απέτυχε», είπε ο Lee Jae-myung, ο αρχηγός του κόμματος, σε συγκέντρωση στο κοινοβουλευτικό συγκρότημα. «Αλλά αντιμετωπίζουμε έναν μεγαλύτερο κίνδυνο, ότι μπορεί να προκαλέσει τη Βόρεια Κορέα και να δημιουργήσει κίνδυνο μιας ένοπλης σύγκρουσης με τη Βόρεια Κορέα, αποσταθεροποιώντας τα διχασμένα σύνορα».
Η προσπάθεια του Γιουν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο -τον πρώτο στη χώρα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη δεκαετία του 1980- ήρθε μετά από μήνες εντάσεων με τους αντιπάλους του στο κοινοβούλιο.
Μετά τις εξελίξεις, οι αρχές της Νότιας Κορέας υποσχέθηκαν να στηρίξουν τις αγορές με «απεριόριστη» ρευστότητα. Η Τράπεζα της Κορέας δήλωσε μετά από έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη ότι «κρατά όλες τις επιλογές ανοιχτές μέχρι να σταθεροποιηθούν οι αγορές».
Το γουόν, το οποίο αποδυναμώθηκε απότομα έναντι του δολαρίου μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου του Γιουν , ανέκαμψε. Ο δείκτης αναφοράς Kospi υποχώρησε σχεδόν 2%. Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, υποχώρησαν 1,1%.
Οποιαδήποτε προσπάθεια παραπομπής του προέδρου, για να περάσει, θα απαιτούσε τα δύο τρίτα των ψήφων της 300μελούς Εθνοσυνέλευσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συνολικά 192 έδρες, επομένως χρειάζεται η υποστήριξη περισσότερων από οκτώ μελών του ίδιου του κόμματος του προέδρου.
Σε περίπτωση ψηφοφορίας για παραπομπή, αναστέλλεται αμέσως η άσκηση των προεδρικών καθηκόντων μέχρι την τελική απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Νότιας Κορέας. Νέες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 60 ημερών από την απομάκρυνση ή την παραίτηση ενός προέδρου. Ο πρωθυπουργός θα αναλάμβανε ως υπηρεσιακός.
Εάν οι νομοθέτες δεν ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής, ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες διαδηλώσεις, δήλωσε ο Τσόι Τζιν-μπονγκ, καθηγητής δημοσιογραφίας και ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης στο Πανεπιστήμιο Σουνγκονγκόε. «Οι δημόσιες διαμαρτυρίες πιθανότατα θα διογκωθούν, αναγκάζοντάς τους να ψηφίσουν ξανά υπέρ της παραπομπής», είπε.
Η εγκατάλειψη του Γιουν από την προσπάθειά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο χαιρετίστηκε από τις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο σύμμαχο της Νότιας Κορέας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «παρακολούθησαν στενά τις εξελίξεις τις τελευταίες 24 ώρες».
«Χαιρετίζουμε τη δήλωση του Προέδρου Γιουν ότι θα ακυρώσει τη διαταγή για την κήρυξη έκτακτου στρατιωτικού νόμου», είπε ο Μπλίνκεν σε δήλωση. «Συνεχίζουμε να περιμένουμε ότι οι πολιτικές διαφωνίες θα επιλυθούν ειρηνικά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου».
Νωρίτερα, το συντηρητικό κόμμα People Power του Γιουν ζήτησε από τον πρόεδρο να απολύσει τον υπουργό Άμυνάς του, Κιμ Γιονγκ-χιούν, ο οποίος πιστεύει ότι πρότεινε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Οι ηγέτες του κόμματος συζητούν εάν ο Γιουν πρέπει να αποχωρήσει από το κόμμα, σύμφωνα με το κρατικό Yonhap News.
Η Συνομοσπονδία Συνδικάτων της Κορέας, η κορυφαία ομπρέλα εργατικής ομάδας της χώρας, κάλεσε σε απεργία επ' αόριστον, μέχρι να παραιτηθεί ο Γιουν.
Η αντίδραση του ΥΠΑΜ
Στον απόηχο των αντιδράσεων ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας ζήτησε σήμερα συγγνώμη και πρότεινε να παραιτηθεί.
«Μετανιώνω βαθιά και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τη σύγχυση και την ανησυχία που προκλήθηκαν στο κοινό από τον στρατιωτικό νόμο" και "πρότεινα την παραίτησή μου στον πρόεδρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.