Στη Ρωσία παραμένει σταθερά υψηλό το ποσοστό γυναικοκτονιών σε συνθήκες ενδοοικογενειακής βίας.
Το 2022 και το 2023 έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 2.284 γυναίκες, εκ των οποίων το 93% δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, αναφέρεται στην νέα έρευνα του Κέντρου προστασίας γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που τελεί υπό την αιγίδα της Κοινοπραξίας γυναικείων μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Στην έρευνα επισημαίνεται ότι κάθε μήνα στη Ρωσία θυματα γυναικοκτονίων είναι τουλάχιστον 95 γυναίκες ή 3 γυναίκες ημερησίως.
Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρονται στα αποτελέσματα ανάλυσης περισσότερων από 15.000 δικαστικών αποφάσεων για «φόνο», «φόνο από πάθος» και «σκόπιμη πρόκληση σοβαρής βλάβης της υγείας». Αυτά είναι τα άρθρα που εμφανίζονται συχνότερα σε ποινικές υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, αναφέρει η μελέτη.
Η κοινοπραξία είχε δώσει πρόσφατα στη δημοσιότητα στοιχεία για την περίοδο 2011-2021. Από το 2011 έως το 2019, από τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν, το 66% ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή δολοφονήθηκαν από συντρόφους ή συγγενείς που είχαν προηγουμένως ασκήσει συστηματική βία εναντίον τους. Από το 2020 έως το 2021, κατά τη διάρκεια του καθεστώτος πανδημίας και αυτοαπομόνωσης το ποσοστό της ενδοοικογενειακής βίας μεταξύ των καταδικαστικών αποφάσεων για γυναικοκτονία αυξήθηκε στο 71%.
Ένας από τους στόχους της νέας έρευνας είναι η προσπάθεια να διασαφηνισθεί, αν αυξήθηκε το ποσοστό ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο μετά την έναρξη της πλήρους στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.
Συνολικά, υπήρξαν 65 καταδίκες βάσει των ποινικών άρθρων που αναλύθηκαν, οι οποίες αφορούσαν συμμετέχοντες σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Σε 11 από αυτές, το θύμα ήταν γυναίκα, 8 από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία. «Δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το πόσο συχνά γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στα χέρια όσων συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία μεταξύ 2022 και 2023, ο αριθμός δεν ήταν αρκετά μεγάλος για να αναλυθεί», αναφέρεται στην μελέτη.
Η δικηγόρος και μια από τους συντάκτες της έκθεσης Μαρί Νταφτιάν εφιστά την προσοχή στους φόβους του ότι η πολιτική που ακολουθούν οι αρχές σε σχέση με τη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλου αριθμού καταδικασθέντων «θα έχει μελλοντικά τραγικές συνέπειες, ενώ οι πιο ευάλωτοι σ αυτή την κατάσταση θα είναι οι γυναίκες και τα παιδιά».
Αρχίζοντας από το 2010 στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) κατατέθηκαν νομοσχέδια για την προστασία από την ενδοοικογενειακή βία. Κανένα από τα νομοσχέδια αυτά δεν έφθασε στην πρώτη ανάγνωση. Το 2017 η ενδοοικογενειακή βία αποποινικοποιήθηκε εντελώς: οι ξυλοδαρμοί και οι βίαιες πράξεις κατά στενών προσώπων εξαιρέθηκαν από το πεδίο εφαρμογής του άρθρου για τους ξυλοδαρμούς του Ποινικού Κώδικα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ