Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκκληση Πανέτα για «σύμφωνο παραγωγικότητας» στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης πρότεινε την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που θα κλείσουν το χάσμα παραγωγικότητας με τις ΗΠΑ.

Εκκληση Πανέτα για «σύμφωνο παραγωγικότητας» στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη την έκδοση κοινών ομολόγων για να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και να διασφαλίσει ένα μέλλον ανάπτυξης και καινοτομίας για την ήπειρο, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα. 

«Αιτία της χαμηλής παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι η ανεπαρκής ικανότητα για καινοτομία, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην έλλειψη δυναμισμού στον επιχειρηματικό τομέα» ανέφερε σε ομιλία του την Τρίτη. 

«Την τελευταία δεκαετία, οι επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη από ευρωπαϊκές εταιρείες ανήλθαν στο 60% των αντίστοιχων επενδύσεων των αμερικανικών εταιρειών και το χάσμα διευρύνεται με την πάροδο του χρόνου» προειδοποίησε. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι τη δεδομένη στιγμή το κοινό χρέος του μπλοκ αποτελείται κυρίως από δανεισμό για το Ταμείο Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκμαψης προγραμματίζεται να λήξουν στο τέλος του 2026.

«Από το 2028 και έπειτα, ο όγκος των ομολόγων της Ε.Ε. θα αρχίσει να μειώνεται, αγγίζοντας σχεδόν μηδενικά επίπεδα κατά τις τρεις επόμενες δεκαετίες. Η δημιουργία μιας κοινής δημοσιονομικής ικανότητας για τη χρηματοδότηση δημόσιων αγαθών θα βοηθούσε την Ευρώπη να ξεπεράσει αυτή την ανωμαλία» πρόσθεσε. 

Ο Πανέτα υποστήριξε ότι το κοινό χρέος «δεν σημαίνει τη δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης και δεν θα απαιτούσε ούτε την ύπαρξη ενός υπουργού Οικονομικών της Ε.Ε. ούτε μηχανισμούς για τακτικές δημοσιονομικές μεταβιβάσεις μεταξύ κρατών. Η ιδέα αντίθετα είναι να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα κοινών δαπανών για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που είναι αναγκαίες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, μέσω ενός πανευρωπαϊκού συμφώνου παραγωγικότητας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v