Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του θα μπορούσαν να χτυπήσουν «κέντρα λήψης αποφάσεων» στην ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου με νέους βαλλιστικούς πυραύλους ως αντίποινα για επιθέσεις στη Ρωσία με χρήση δυτικών πυραύλων.
«Το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο επιλέγουν στόχους για να χτυπήσουν στο ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης περιφερειακής ασφάλειας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα. «Αυτές θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας ή κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο».
Σε ξεχωριστές δηλώσεις του και σε ερώτηση για πιθανές επιθέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο, απάντησε ότι μια επίθεση θα μπορούσε να λάβει χώρα «ακόμα και σήμερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ολα είναι πιθανά».
Τόνισε δε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει κατά της Ουκρανίας, αν η τελευταία αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. «Εάν η χώρα με την οποία βρισκόμαστε ουσιαστικά σε πόλεμο τώρα γίνει πυρηνική δύναμη, τι κάνουμε; Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρησιμοποιήσουμε όλα, θέλω να το τονίσω αυτό, όλα τα μέσα καταστροφής που διαθέτει η Ρωσία. Τα πάντα: δεν θα το επιτρέψουμε, θα παρακολουθούμε κάθε τους κίνηση», είπε.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να καθησυχάσει για την πτώση του ρουβλίου, δηλώνοντας ότι η κατάσταση με το εθνικό νόμισμα είναι «υπό έλεγχο».
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ουκρανία για μια πιθανή ειρηνευτική διευθέτηση, αλλά ότι οι όροι που έθεσε τον Ιούνιο για μια συμφωνία παρέμειναν αμετάβλητοι.
Ο Πούτιν είπε τον Ιούνιο ότι η Ρωσία θα τερμάτιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο εάν το Κίεβο συμφωνούσε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεχτεί να παραδώσει το σύνολο των τεσσάρων επαρχιών που διεκδικεί η Μόσχα, αιτήματα που το Κίεβο απέρριψε.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει για τις πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας ATACMS που παρέχονται από τις ΗΠΑ και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow κατασκευής του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς ο σχεδόν τριετής πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να κλιμακώνεται.
Οι ΗΠΑ επέτρεψαν την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με όπλα που προμήθευσε η Ουάσιγκτον για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ρωσία ως απάντηση εκτόξευσε έναν πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς που είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή. Ο Πούτιν αργότερα είπε ότι οι δυνάμεις του ενδέχεται να εκτοξεύσουν ξανά τέτοιους πυραύλους.
Ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα άλλαξε επίσης τους κανόνες σε ότι αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων. Πλέον, προβλέπεται ότι θα μπορεί να χτυπήσει με πυρηνικά ακόμα και ως απάντηση σε μια «μαζική» συμβατική επίθεση.
Σήμερα το πρωί, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία για 11η φορά φέτος, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, προκαλώντας έκτακτες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου. Ήταν το δεύτερο μεγάλης κλίμακας μπαράζ της Μόσχας αυτό το μήνα με χρήση drones αλλά και πυραύλων.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ο Oreshnik, ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσία στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, θα μπορούσε να έχει τη δύναμη μιας πυρηνικής βόμβας εάν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες. Είπε ότι το Κρεμλίνο είχε αρκετούς πυραύλους αυτού του τύπου στο οπλοστάσιό του.
«Θα απαντήσουμε στα συνεχιζόμενα πλήγματα στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς δυτικής κατασκευής, μεταξύ άλλων με πιθανή συνέχιση της δοκιμής του Oreshnik σε συνθήκες μάχης», είπε ο Πούτιν.