ΒNP Paribas: Πτώση 18% στην κερδοφορία το 2002

Την πιθανότητα συγχώνευσης με την Societe Generale απέκλεισε ο CEO της BNP Paribas, λίγο μετά την ανακοίνωση της υποχώρησης των κερδών της δεύτερης κατά 18% το 2002 και κατά περίπου 20% στο δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους.

ΒNP Paribas: Πτώση 18% στην κερδοφορία το 2002
Την συγχώνευση με την Societe Generale απέκλεισε κατηγορηματικά η διοίκηση της BNP Paribas. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας, είπε ”δεν είναι ότι η SocGen δεν είναι καλή επιχείρηση, αλλά η συγχώνευση αποτελεί την ανάμιξη δύο νοοτροπιών και, λόγω περασμένων γεγονότων, αυτό είναι αδύνατο”.

Υπενθυμίζεται, ότι το 1999 η BNP PAribas είχε επιχειρήσει χωρίς επιτυχία να εξαγοράσει επιθετικά την ανταγωνίστριά της, ενώ μέσα στο 2002 το ”φλέρτ” αναζωπυρώθηκε.

Η σημερινή δήλωση εκτιμάται ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο στον γαλλικό τραπεζικό τομέα, αφού η κίνηση (προ μηνών) της BNP να ”δώσει έδαφος” στην Credit Agricole στην προσπάθεια απόκτησης της Credit Lyonnais, σήμαινε για πολλούς ότι η Paribas θα εστίαζε την προσοχή της στην SocGen.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε, τα κέρδη της BNP Paribas για το 2002 υποχώρησαν κατά 18%, διαμορφούμενα στα 3,3 δισ. ευρώ, έναντι 4 δισ. ευρώ το 2001.

Άλλωστε, πτώση κατά 20% σημείωσε η κερδοφορία της τράπεζας, για το δ΄ τρίμηνο του 2002, κυρίως ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των χρηματιστηρίων.

Τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας ανήλθαν στα 696 εκατ. ευρώ ή 77 σεντς ανά μετοχή, έναντι 866 εκατ. ευρώ ή 97 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

Αν και το παραπάνω τρίμηνο αποτέλεσε το τέταρτο συνεχόμενο στο οποίο η γαλλική τράπεζα κατέγραψε πτώση στην κερδοφορία, εν τούτοις οι αναλυτές παρουσιάστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι, αφού εκτιμούσαν πως η υποχώρηση θα αγγίξει το 30% περίπου.

Τα γεωπολιτικά και οικονομικά προβλήματα του 2002 θα συνεχιστούν, κατά πάσα πιθανότητα και το 2003, δήλωσε ο πρόεδρος της BNP Paribas, Μ. Pebereau.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1999 η γαλλική τράπεζα έχει ξοδεύσει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ για εξαγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v