Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για πολέμους χωρίς... στρατό ετοιμάζεται ο Τραμπ

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πεπεισμένος ότι θα κυριαρχήσει με το δόγμα «everything is business». Δεν θέλει απώλειες Αμερικανών στρατιωτών. Αναβρασμός στην ΕΕ και διαφοροποίηση Σολτς. Τι σχεδιάζει ο Πούτιν.

Για πολέμους χωρίς... στρατό ετοιμάζεται ο Τραμπ

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις «γραμμές» διαρροών για τις θέσεις των ΗΠΑ σε μια σειρά από φλέγοντα θέματα.

Η πρώτη, η επίσημη της Ουάσιγκτον, έρχεται από τον Λευκό Οίκο και τους συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν, αν και μέρα με τη μέρα ξεθωριάζει. Οι άλλες δύο «γραμμές» έρχονται από τα δύο αρχηγεία του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη.

Τις τελευταίες μέρες, όμως, επικρατεί αναβρασμός γιατί εντείνεται η διαφοροποίηση των θέσεων μεταξύ απερχόμενης και... εν αναμονή κυβέρνησης.

«Δεν θέλει φέρετρα»

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συζητήσεις που κάνει με συνεργάτες του αλλά και με αξιωματούχους που ήδη ξεκίνησε να διορίζει, ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες που θα χρειαστεί να στείλει αμερικανικό στρατό.

«Δεν θέλει φέρετρα. Θεωρεί ότι όσον αφορά στην Κίνα, για παράδειγμα, ο πόλεμος είναι καθαρά επιχειρηματικός», ανέφερε πηγή. «Όσον αφορά στο Ιράν, μπορεί μεν να υποστηριχθεί το Ισραήλ με νέας τεχνολογίας όπλα με AI (ήδη η μεταφορά έχει ξεκινήσει) αλλά... μέχρι εκεί».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προς το παρόν ασχολείται με τον Λίβανο, όπου φουντώνουν τα σενάρια ότι θα υπάρξει εκεχειρία. Είναι θέμα εικασιών εάν περιμένει τον Τραμπ να αναλάβει επίσημα καθήκοντα και να αρχίσει το σφυροκόπημα του Ιράν ή εάν έχει λάβει μήνυμα από τη Φλόριντα να κάνει ό,τι έχει να κάνει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Ουκρανία - Ρωσία

Πολλοί στρατηγικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν ενταθεί ώστε ο Πούτιν να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με περισσότερα κερδισμένα εδάφη.

Υπάρχει όμως και μια μερίδα αναλυτών που εξηγούν ότι το αμυντικό και στρατιωτικό λόμπι δεν ενδιαφέρεται για το «κλείσιμο» των εστιών πολέμου, αλλά για τη διατήρησή τους με τον τρόπο που είχαμε αποκαλύψει ως «New Age Cold War». Και αυτό γιατί, όταν υπάρχουν διάφορες εστίες να σιγοκαίνε,  δίνεται  η «ευκαιρία» για τεράστια κέρδη στην αμυντική βιομηχανία.

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, Βρετανός υπουργός προειδοποίησε για έναν κρυφό πόλεμο στον κυβερνοχώρο που διεξάγεται από τη Ρωσία, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν αύξησε τις απειλές του προς τη Δύση.

«Η Ρωσία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης όχι μόνο εντός της Ουκρανίας αλλά και μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Υπάρχει διπλή απειλή από τη Ρωσία, αυτός ο κρυφός πόλεμος αλλά και η ανοιχτή στρατιωτική επίθεση», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε τρόπος να αναχαιτιστεί ο βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς «Oreshnik» που χρησιμοποιήθηκε για να χτυπήσει την Ουκρανία την Πέμπτη. «Δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτό το νεότερο σύστημα», προειδοποίησε.

Είπε επίσης: «Θεωρούμε ότι δικαιούμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας ενάντια στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των εγκαταστάσεών μας».

Πηγές από τη Μόσχα υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει «πάγωμα» (όχι λήξη) του πολέμου αλλά δεν θα δώσει πίσω εδάφη». Από την άλλη, ο Ζελένσκι, βλέποντας ότι η «τάση» γυρίζει εναντίον του, δήλωσε το Σάββατο πως θεωρεί ότι είναι πιθανός ο τερματισμός της ρωσικής εισβολής την επόμενη χρονιά. «Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος; Όταν η Ρωσία θελήσει να τελειώσει ο πόλεμος».

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την πεποίθηση πως όταν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, οι αποφάσεις θα δρομολογηθούν αργά ή γρήγορα. «Δεν θα είναι εύκολος αυτός ο δρόμος, αλλά είμαι πεπεισμένος πως έχουμε όλες τις δυνατότητες να τα καταφέρουμε το 2025», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας το Σάββατο σε συνέδριο για τα σιτηρά.

«Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις ηγετών από αφρικανικά, ασιατικά και αραβικά κράτη», συνέχισε ο Ζελένσκι. «Θα ήθελα επίσης να ακούσω τις προτάσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι θα τις μάθουμε τον Ιανουάριο και θα έχουμε ένα σχέδιο για τον τερματισμό αυτού του πολέμου», συμπλήρωσε.

Οι «κρυφές» επικοινωνίες με Πούτιν - Σολτς

Πάντως, πηγές από τη Φλόριντα, όπου βρίσκεται ο Ν. Τραμπ και ένα μικρό επιτελείο συμβούλων και απεσταλμένων του πυρήνα του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το Ουκρανικό. Υπάρχουν, ωστόσο, διαρροές ότι Τραμπ και Πούτιν έχουν ήδη συνομιλήσει τρεις φορές μέχρι τώρα.

Διέρρευσε επίσης και κάτι πολύ ενδιαφέρον για την ΕΕ: Οτι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε με τον Τραμπ για μία ολόκληρη ώρα. Μπορεί αμέσως μετά τα δελτία τύπου να βγήκαν λέγοντας ότι ο Σολτς επανέλαβε τις σκληρές του θέσεις για την Ουκρανία, όμως, οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι ο καγκελάριος ενδιαφέρεται για την επόμενη μέρα και την αναθέρμανση των σχέσεων Γερμανίας-ΗΠΑ και ότι «60 λεπτά είναι πολύς χρόνος ώστε να τεθούν θέματα εις βάθος».

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τέσσερις διαφορετικές πηγές, ανέφερε ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τον Ρίτσαρντ Γκρένελ, τον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του, ως ειδικό απεσταλμένο για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Γκρένελ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Τραμπ στη Γερμανία και ήταν διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κατά τη θητεία του Τραμπ 2017-2021, εάν τελικά επιλεγεί, θα κληθεί να πάρει μια θέση η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση, αν και δεν έχει πει πώς θα το κάνει. Ορισμένες από τις θέσεις του Γκρένελ «δείχνουν» τη δημιουργία «αυτόνομων ζωνών» ως μέσο διευθέτησης της σύγκρουσης.

Φαίνεται παράλληλα ότι δεν θα ήταν υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στο άμεσο μέλλον. Οι υποστηρικτές του Γκρένελ σημειώνουν ότι είχε μακρά διπλωματική καριέρα και έχει βαθιά γνώση και των ευρωπαϊκών υποθέσεων, κάτι που δεν έχει ο Τραμπ.

Κανείς, όμως, δεν ξέρει τι έχει στο μυαλό του ο νέος Αμερικανός πρόεδρος. Για παράδειγμα, ο Γκρένελ εθεωρείτο ο κορυφαίος υποψήφιος για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, που πέρασε όμως στον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, μια κίνηση που εξέπληξε και αναστάτωσε ορισμένους μέσα στο κόμμα.

ΕΕ και ΝΑΤΟ οργανώνονται για την επόμενη μέρα

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ τηρούν επισήμως στάση αναμονής, ανεπισήμως όμως όλοι ανησυχούν. Και «πληρώνουν» τα λάθη του παρελθόντος, καθώς στην προηγούμενη θητεία του Τραμπ επέλεξαν να τον απομονώσουν με -πολλές φορές- υποτιμητικό τρόπο.

Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα πραγματοποιήσουν έκτακτη Σύνοδο σήμερα, μετά την επίθεση της Ρωσίας με τον υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο.

Η σύγκρουση «εισέρχεται σε μια αποφασιστική φάση», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και «παίρνει πολύ δραματικές διαστάσεις». Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ακύρωσε μια συνεδρίαση καθώς τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί, με τον Πούτιν να λέει στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ότι η επίθεση «ήταν αντίποινα για τη χρήση από το Κίεβο αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς», ικανούς να πλήξουν βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος.

Έχοντας μια μεγάλη μερίδα του στρατιωτικού και παραστρατιωτικού λόμπι να πιέζει να προχωρήσουν οι επιθέσεις σε Ουκρανία – Ιράν και να ξεκινήσουν οι αντι-κινεζικές «φωνές» στην Ταιβάν, ώστε να εγκλωβιστεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση στην λογική του Νέου Ψυχρού Πολέμου, όλοι αναμένουν να δουν τι εξελίξεις θα υπάρχουν μέχρι την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, αλλά και τα πρόσωπα κλειδιά που θα διαπραγματευθούν την "επόμενη μέρα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v