Σε χαμηλό διετίας κατηφόρισε το ευρώ, πίεση για την ΕΚΤ

Διολισθαίνει το ευρωπαϊκό νόμισμα πάνω από 1%, μετά τα αδύναμα στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη. Πληθαίνουν τα στοιχήματα για επιθετικές περικοπές επιτοκίων και κίνηση 50 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Σε χαμηλό διετίας κατηφόρισε το ευρώ, πίεση για την ΕΚΤ

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ενώ πληθαίνουν τα στοιχήματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει επιθετικά τα επιτόκια, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε περισσότερο από 1%, στο 1,0335 δολάριο, στο πιο αδύναμο σημείο από τον Νοέμβριο του 2022, μετά τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, που έδειξαν συρρίκνωση μεγαλύτερη του αναμενομένου. Οι πιθανότητες που δίνει η αγορά για μείωση επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα εκτινάχθηκαν σε περισσότερο από 50%, από περίπου 15% χθες, Πέμπτη.

«Η έκθεση θέτει για τα καλά την περικοπή 50 μονάδων βάσης στο τραπέζι», δήλωσε ο Matthew Landon, στρατηγικός αναλυτής στην JP Morgan Private Bank, προσθέτοντας ότι το στοίχημα έναντι του νομίσματος είναι το «προτιμώμενο short» στις αγορές συναλλάγματος.

Το ευρώ είναι από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις σε όλη την ομάδα των 10 το τελευταίο τρίμηνο, καθώς η προοπτική επιβολής σκληρών δασμών υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκληθεί πλήγμα στις εξαγωγικές οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου. Κι αυτά ενώ Γερμανία και Γαλλία παλεύουν με εγχώριες πολιτικές κρίσεις που έχουν υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αναφέρει το Bloomberg.

Traders στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο ότι το νόμισμα θα μπορούσε να επεκτείνει τη διολίσθησή του προς την ισοτιμία έναντι του δολαρίου -κάτι που συνέβη μόνο δύο φορές από το 1999, όταν κυκλοφόρησε. Το premium που καταβάλλεται για αντιστάθμιση περαιτέρω απωλειών πλησιάζει υψηλό πενταμήνου.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την πρόκληση για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν τον επόμενο μήνα εάν θα επιταχύνουν τον ρυθμό χαλάρωσης, καθώς η εύθραυστη οικονομία της Ευρώπης συμπιέζεται όλο και περισσότερο. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, η δέσμευση Τραμπ για φορολογικές περικοπές κάνει τις αγορές να ποντάρουν σε υψηλότερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Τα ομόλογα της ευρωζώνης σημείωσαν άλμα. Οι αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων έχασαν 13 μονάδες βάσης πέφτοντας στο 1,98%, το χαμηλότερο από το 2022. Αυξήθηκαν επίσης τα στοιχήματα για έκταση των μειώσεων επιτοκίων έως 150 μονάδες βάσης μέχρι το επόμενο έτος.

Το νόμισμα βρίσκεται «υπό τεράστια πίεση», δήλωσε ο Kristoffer Kjaer Lomholt, επικεφαλής συναλλαγματικής αγοράς στην Danske Bank. Οι εκθέσεις PMI προκαλούν «ευρείες ανησυχίες για τις κυκλικές προοπτικές στην ευρωζώνη και, κατ' επέκταση, για τις προοπτικές χαλάρωσης από την ΕΚΤ», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, μέτρηση της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες πληθωρισμού βυθίστηκε στο 2%, που αντιστοιχεί στον στόχο της ίδιας της κεντρικής τράπεζας για πρώτη φορά από το 2022. Τυχόν πτώση διαρκείας κάτω από αυτό το επίπεδο θα υπογράμμιζε απλώς τις ανησυχίες για την ανάπτυξη.

Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας για τη ζώνη του ευρώ συνολικά συρρικνώθηκε επίσης, με επιδείνωση του τομέα υπηρεσιών κόντρα στις προβλέψεις, και με μείωση της δραστηριότητας για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Ο σύνθετος δείκτης S&P Global υποχώρησε στο 48,1 από 50 τον Οκτώβριο, δείχνοντας συρρίκνωση.

Ωστόσο, η ΕΚΤ ενδέχεται να συνεχίσει να μειώνει με τον τρέχοντα ρυθμό. Το υψηλότερο κόστος του φυσικού αερίου και οι αυξανόμενοι μισθοί στην ευρωζώνη ενέχουν πληθωριστικό κίνδυνο, υποστηρίζοντας προσεκτική προσέγγιση.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε προ ημερών ότι οι αξιωματούχοι δεν πρέπει να βιάσουν τη διαδικασία λόγω αβεβαιοτήτων, όπως οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και οι παγκόσμιες συγκρούσεις. Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι το επιτόκιο θα πρέπει να μειωθεί κατά ένα τέταρτο, χωρίς να αποκλείει μεγαλύτερη κίνηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v