Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια

Μυστήριο παραμένει πότε η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια. Ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει «αγκάθι». Ο παράγοντας Ερντογάν και πώς επηρεάζει τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια

Καθολική είναι η σύγκληση ότι η Τράπεζα της Τουρκίας θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο αύριο, Πέμπτη.

Αυτή είναι η εκτίμηση όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, εκτιμώντας ότι η κεντρική τράπεζα της γείτονος θα διατηρήσει το επιτόκιο repos μιας εβδομάδας στο 50%. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, τότε θα είναι ο 8ος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκιά της στο ίδιο επίπεδο.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους αναλυτές, πιθανόν αύριο οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής να δώσουν κάποια ένδειξη για το πότε θα ανοίξουν τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής μειώνοντας τα επιτόκια.

Αναδίπλωση εξαιτίας του πληθωρισμού

Η συζήτηση αυτή είχε έρθει σε πρώτο πλάνο νωρίτερα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ωστόσο τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου που έδειξαν υψηλότερο πληθωρισμό του αναμενομένου, μετατόπισαν τις όποιες εκτιμήσεις για το νέο έτος.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group και της Morgan Stanley εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιανουάριο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 48,6% τον Οκτώβριο, με την κεντρική τράπεζα να εκτιμά ότι στο τέλος του έτους θα υποχωρήσει στο 44%. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προτιμούν να εξετάζουν τις εποχικά προσαρμοσμένες μηνιαίες τιμές και το Bloomberg διαβλέπει «σημαντική πτώση» για το εν λόγω μέτρο τον Νοέμβριο. Κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μείωση των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο, δήλωσε η οικονομολόγος του Bloomberg για την Τουρκία, Σέλβα Βαχάρ Μπαζίκι.

Με τα επιτόκια στο 50%, οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται. Η ένωση Musiad συμμετείχε στις εκκλήσεις για μείωση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «συμβολική» μείωση τον επόμενο μήνα, προσθέτοντας ότι το κόστος των επιχειρήσεων είναι πολύ ακριβό.

Ο παράγοντας Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστός για την αποστροφή του προς το υψηλό κόστος δανεισμού, μίλησε επίσης για τη νομισματική πολιτική μετά από μήνες σιωπής, στέλνοντας ένα μάλλον αινιγματικό μήνυμα ότι «τόσο ο πληθωρισμός όσο και το κόστος δανεισμού θα μειωθούν».

Στο παρελθόν ο Ερντογάν έχει πιέσει τους κεντρικούς τραπεζίτες να μειώσουν τα επιτόκια -ανεξάρτητα από τον πληθωρισμό-, προκειμένου να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και έχει αποπέμψει όσους δεν ευθυγραμμίσθηκαν με την άποψή του.

Με τη συζήτηση για αύξηση του κατώτατου μισθού το επόμενο έτος να έρχεται στο προσκήνιο, δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στα συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα που θα βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού. Ο κεντρικός τραπεζίτης Φατίχ Καραχάν υποστήριξε ότι οι τιμές που δεν είναι υπό έλεγχο προέρχονται κυρίως από τομείς όπου η νομισματική πολιτική έχει μικρή επίδραση.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ παραδέχθηκε ότι οι τιμές είναι υψηλότερες από το αναμενόμενο και ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v