Πλειοψηφία οι Ουκρανοί που θέλουν διαπραγμάτευση και ειρήνη

Διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για λήξη του πολέμου προτιμά, πλέον, το 52%. Πώς ανέτρεψαν τις απόψεις οι 1.000 μέρες πολέμου. Ανοικτοί και σε παραχώρηση εδαφών. Τι θεωρούν πλέον νίκη.

Πλειοψηφία οι Ουκρανοί που θέλουν διαπραγμάτευση και ειρήνη

Υστερα από περισσότερο από δύο χρόνια έντονων συγκρούσεων, οι Ουκρανοί κουράζονται όλο και περισσότερο από τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Στις τελευταίες έρευνες της Gallup για την Ουκρανία, που διεξήχθησαν τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2024, κατά μέσο όρο το 52% των Ουκρανών θα ήθελε να δει τη χώρα τους να διαπραγματεύεται τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατό. Λιγότεροι από τέσσερις στους 10 Ουκρανούς (38%) πιστεύουν ότι η χώρα τους πρέπει να συνεχίσει να παλεύει μέχρι τη νίκη.

Η σημερινή στάση των Ουκρανών απέναντι στον πόλεμο αντιπροσωπεύει μια αποφασιστική αλλαγή από το σημείο που βρίσκονταν μετά την έναρξή του στα τέλη Φεβρουαρίου 2022. Τότε το 73% προτιμούσε τη μάχη μέχρι τη νίκη.

Το 2023, η υποστήριξη για τη μάχη μέχρι τη νίκη υποχώρησε, αλλά διπλάσιοι Ουκρανοί τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της μάχης (63%) έναντι μιας ειρήνης κατόπιν διαπραγματεύσεων (27%). Η κόπωση έχει ενταθεί φέτος, με την υποστήριξη για ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων να αυξάνεται στο 52%, πρώτη φορά δηλαδή γίνεται πλειοψηφία.

Η αυξανόμενη κόπωση με τον πόλεμο έρχεται σε μια στιγμή που η Ουκρανία δοκιμάζεται από την προέλαση των Ρώσων. Επιπλέον, η προοπτική της επιστροφής του εκλεγμένου, πλέον, προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα σχετικά με τη συνεχιζόμενη παροχή στρατιωτικής και νομισματικής βοήθειας. Από την έναρξη του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ουκρανία.

Η υποστήριξη στον πόλεμο υποχωρεί σε όλη τη χώρα

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, η πρώτη γραμμή της σύγκρουσης παρέμεινε στα ανατολικά και τα νότια της χώρας. Το 2022, αυτές οι ίδιες περιοχές που ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στη σύγκρουση ήταν λιγότερο πιθανό να θέλουν να συνεχίσουν να μάχονται, αν και αυτή ήταν η πλειοψηφική τάση (63% και 61%, αντίστοιχα).

Με τον καιρό, η υποστήριξη για τη συνέχιση του πολέμου έχει υποχωρήσει σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η υποστήριξη έχει πέσει κάτω από το 50% παντού το 2024.

Μερικές από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην υποστήριξη για τον αγώνα σημειώθηκαν σε περιοχές μακριά από την πρώτη γραμμή, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου (πτώση 39 ποσοστιαίων μονάδων) και της Δύσης (πτώση 40 μονάδων). Μεταξύ των Ουκρανών που ζουν στα ανατολικά της χώρας, είναι διπλάσιοι και περισσότερο αυτοί που θέλουν τώρα να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό (63%), αντί να συνεχιστεί (27%).

Οι Ουκρανοί ανοιχτοί σε εδαφικές παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου

Ένα σημαντικό τμήμα των Ουκρανών που τάσσονται υπέρ της διαπραγμάτευσης για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου πιστεύουν ότι η χώρα θα πρέπει να είναι ανοιχτή στην εκχώρηση ορισμένων εδαφών με αντάλλαγμα την ειρήνη. Περισσότερο από το ήμισυ αυτής της ομάδας (52%) συμφωνεί ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε ορισμένες εδαφικές παραχωρήσεις ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ το 38% διαφωνεί και ένα άλλο 10% δεν καταθέτει γνώμη. Η Gallup δεν ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το επίπεδο των εδαφικών παραχωρήσεων στις οποίες θα ήταν ανοιχτοί οι άνθρωποι.

Ακόμη και μεταξύ των Ουκρανών που προτιμούν τη μάχη μέχρις ότου η χώρα τους κερδίσει τον πόλεμο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη «νίκη» αλλάζει. Το 2022 και το 2023, η συντριπτική πλειοψηφία (92% και 93%, αντίστοιχα) των Ουκρανών που τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των μαχών πίστευαν ότι η νίκη σήμαινε την ανάκτηση όλων των εδαφών που χάθηκαν από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Αν και εξακολουθεί να είναι σαφής πλειοψηφία το 2024, το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 81%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v