Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Συμφωνία για πρόσβαση της Ουκρανίας σε κεφάλαια ύψους 1,1 δισ. δολαρίων

Η συνολική χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα ανέλθει στα 9,8 δισ. δολάρια. Ο πόλεμος έχει φθάσει πλέον τις 1.000 ημέρες. Με ρυθμό 4% αναμένεται να «τρέξει» η οικονομία της χώρας.

ΔΝΤ: Συμφωνία για πρόσβαση της Ουκρανίας σε κεφάλαια ύψους 1,1 δισ. δολαρίων

Σε συμφωνία κατέληξαν αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ουκρανίας, για πρόσβαση της Ουκρανίας σε κεφάλαια ύψους σχεδόν 1,1 δισ. δολαρίων. Αυτό ανακοίνωσε το ΔΝΤ σήμερα Τρίτη, προσθέτοντας ότι η συμφωνία πρέπει να εξετασθεί από το εκτελεστικό του συμβούλιο.

Εάν εγκριθεί, η συμφωνία θα ανεβάσει το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης στα 9,8 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο την ανακοίνωση του ΔΝΤ, στην οποία τονίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

«Οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και το τίμημα για τον λαό, την οικονομία και τις υποδομές της Ουκρανίας από τον πόλεμο εξακολουθεί να είναι βαρύ», αναφέρουν οι αξιωματούχοι του Ταμείου, προσθέτοντας ότι παρά τις προκλήσεις αυτές το πρόγραμμα «παραμένει σε καλό δρόμο».

«Η οικονομία συνέχισε να επιδεικνύει ανθεκτικότητα παρά τις καταστροφικές προκλήσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο, ο οποίος έχει διαρκέσει πλέον 1.000 ημέρες. Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την ένταση και τη διάρκεια του πολέμου, μεταξύ άλλων από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, οι οποίοι συναντήθηκαν με Ουκρανούς ομολόγους τους το διάστημα 11-18 Νοεμβρίου, δήλωσαν ότι η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να ανέλθει στο 4% φέτος, ωστόσο θα επιβραδυνθεί στο 2,5% με 3,5% το 2025, κυρίως εξαιτίας των καταστροφών στις ενεργειακές υποδομές και της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Ο πληθωρισμός στην Ουκρανία διαμορφώθηκε στο 9,7% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, εξαιτίας της ανόδου στο κόστος των τροφίμων και της απασχόλησης «όμως οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν καλά εδραιωμένες», καταλήγουν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v