Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η Ρωσία είναι αυτή που κλιμακώνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία με την ανάπτυξη στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα μετά την προειδοποίηση της Μόσχας στην Ουάσινγκτον για την αυξανόμενη εμπλοκή της στον πόλεμο με αφορμή το πράσινο φως που φέρεται να έδωσε στο Κίεβο προκειμένου να εξαπολύσει επιθέσεις με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε μεγάλο βάθος στη ρωσική επικράτεια.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Μπάιντεν αποφάσισε να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξαπολύσει τέτοιες επιθέσεις, αλλά επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «πάντα θα τροποποιούν και θα προσαρμόζουν τις δυνατότητες που παρέχουν στην Ουκρανία όταν κρίνεται σκόπιμο».
Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστήριξαν σε δηλώσεις τους σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι το πράσινο φως στην Ουκρανία για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας δόθηκε εν είδει ανταπόδοσης στην εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη σύγκρουση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ ρίχνει λάδι στη φωτιά, επιδιώκοντας να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία είναι αυτή που κατ’ επανάληψη κλιμακώνει τη σύγκρουση», αντέτεινε ο Μίλερ, αναφερόμενος στους 11.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες που οι ΗΠΑ λένε ότι έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ και έχουν εμπλακεί σε μάχες με ουκρανικές δυνάμεις.
«Πρόκειται για τεράστια κλιμάκωση από τη Ρωσία, η οποία φέρνει ασιατικά στρατεύματα σε έναν πόλεμο στην Ευρώπη», είπε ο Μίλερ, συμπληρώνοντας ότι η απάντηση των ΗΠΑ θα είναι σθεναρή. «Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις πράξεις της, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που οδηγούν σε κλιμάκωση» της σύγκρουσης, για τις οποίες ο Μίλερ είπε πως θα πρέπει να λογοδοτήσει επίσης η Βόρεια Κορέα.
Μακρόν: Σωστή η απόφαση των ΗΠΑ
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «απόλυτα σωστή» την απόφαση των ΗΠΑ να εγκρίνουν η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μακράς εμβέλειας για να πλήξει στόχους βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Ρίο ντε Ζανέιρο.
Ο κ. Μακρόν έκρινε εξάλλου πως η κοινή ανακοίνωση της συνόδου, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας, «θα ωφελείτο αν ήταν πιο απερίστροφη» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως δεν συμπεριέλαβε καν «διατυπώσεις που είχαμε ήδη κεκτημένες».
Στην κοινή τους ανακοίνωση, που έδωσαν στη δημοσιότητα κατά τη σύνοδο των ηγετών τους στο Ρίο ντε Ζανέιρο, οι χώρες μέλη της G20 τάσσονται υπέρ «κάθε εποικοδομητικής πρωτοβουλίας» με σκοπό να υπάρξει «δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία.
«Θεωρούμε ευπρόσδεκτες όλες τις (...) εποικοδομητικές πρωτοβουλίες» για να υπάρξει δίκαιη και «διαρκής» ειρήνη στην Ουκρανία, αναφέρει κοινή ανακοίνωση της συνόδου κορυφής των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου — στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ρωσία.
ΥΠΕΞ Γερμανίας: Η παράδοση κινεζικών drones στη Ρωσία θα έχει συνέπειες
Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ απείλησε τη Δευτέρα πως η παράδοση κινεζικών drones στη Ρωσία προς χρήση στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, αν επιβεβαιωθεί, θα έχει «συνέπειες» από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αποφασίσαμε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν» και «κάνουμε επίσης σαφές» σε ό,τι αφορά «την κινεζική βοήθεια με drones» πως ξεπερνά τα εσκαμμένα, «πρέπει να έχει και θα έχει συνέπειες», είπε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.
Ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ πάντως προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε βιασύνης για το ζήτημα, τονίζοντας πως οι πληροφορίες περί κινεζικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που παραδίδονται προς χρήση από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία μένουν ακόμη να επαληθευτούν.
Η ΕΕ έχει στη διάθεσή της πληροφορίες από υπηρεσίες πληροφοριών που κάνουν λόγο περί ύπαρξης εργοστασίου στην Κίνα το οποίο παράγει drones που κατόπιν παραδίδονται στη Ρωσία, ανέφερε την Παρασκευή ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Η πληροφορία αυτή δεν προέρχεται από τις δικές μου υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Μπορέλ, έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο. «Κατά συνέπεια, δεν γνωρίζω την αξιοπιστία της», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι 27 δεν έλαβαν καμιά απόφαση όσον αφορά την Κίνα προς το παρόν, συμπλήρωσε.
Ωστόσο, μόλις η ΕΕ έχει επιβεβαίωση «θα αντιδράσουμε», είπε την Παρασκευή ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που κατηγορείται ότι παραδίδει drones και πυραύλους στη Ρωσία.
«Είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα στην Κίνα» προειδοποιώντας την «εναντίον κάθε κλιμάκωσης» στη σύρραξη, είπε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.
Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ