Πρόταση Ερντογάν για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Ο Τούρκος πρόεδρος θα παρουσιάσει, σύμφωνα με το Bloomberg, σχέδιο που θα έχει στόχο να σταματήσουν οι μάχες στις παρούσες γραμμές. Ποια είναι τα βασικά σημεία.

Πρόταση Ερντογάν για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Μετά από σχεδόν 1.000 ημέρες πολέμου, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πιέζουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εξετάσει νέους τρόπους για να παρασύρει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς επιδιώκουν τον τερματισμό των μαχών, γράφει το Bloomberg.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, δεσμευόμενος για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προέτρεψε τον Πούτιν να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Παρασκευή. Ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο ηγέτη, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να συμβιβαστεί με τον Πούτιν, επειδή έχει καταστεί σαφές ότι καμία πλευρά δεν μπορεί να εξασφαλίσει αποφασιστική νίκη.

Παραμονή της συνάντησης των G-20, η οποία θα είναι η τελευταία για τον Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εγκρίνουν τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος. Η ιδέα πίσω από αυτή τη μετατόπιση είναι ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση της θέσης του Ζελένσκι, προτού ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του, ώστε να μπορεί να προσεγγίσει τις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με περισσότερα χαρτιά.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παρουσιάσει την πρότασή του για πάγωμα της σύγκρουσης στις τρέχουσες γραμμές, όταν οι ηγέτες της Ομάδας των 20 συναντηθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου.

Ο Ερντογάν θα προτείνει στον Ζελένσκι να συμφωνήσει να καθυστερήσει τις συζητήσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 10 χρόνια, ως παραχώρηση προς τον Πούτιν, σύμφωνα με πηγές που ενημερώθηκαν για τον τρόπο σκέψης του.

Η τουρκική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία ελέγχει μεγάλα τμήματα εδάφους από το 2014. Ο Ερντογάν θα προτείνει να αναπτυχθούν διεθνή στρατεύματα εκεί ως πρόσθετη εγγύηση και ότι η Ουκρανία θα λαμβάνει στρατιωτικές προμήθειες ως αντιστάθμισμα στο ότι θα μείνει εκτός ΝΑΤΟ.

Τούρκοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια πρόταση θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή από την Ουκρανία, αλλά πιστεύουν ότι είναι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Θα είχε ως στόχο να περάσουν σε δεύτερο στάδιο οι συζητήσεις για τη μακροπρόθεσμη μοίρα των κατεχόμενων εδαφών, ώστε αρχικά να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση σταθερής εκεχειρίας.

Η συνολική φόρμουλα μπορεί να καλύπτει μερικούς από τους συμμάχους του Κιέβου που ανησυχούν ότι μια πλήρης ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα κινδύνευε να τους φέρει σε άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο.

Ο Ερντογάν ελπίζει ότι μπορεί να καταφέρει να πείσει τον Ζελένσκι να παρευρεθεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, επειδή έχει δει πληροφορίες να υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει πολύ περισσότερα εδάφη τους επόμενους μήνες, εκτός αν σταματήσουν οι μάχες, σύμφωνα με τους ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τον τρόπο σκέψης του.

Αλλά η προοπτική στο πεδίο της μάχης προσφέρει επίσης στον Πούτιν ένα κίνητρο να συνεχίσει να μάχεται... 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v