Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρώτο «φρένο» σε πράσινες επενδύσεις από RWE και Siemens

Τα πρώτα σημάδια φρένου σε πράσινες επενδύσεις, στον απόηχο της εκλογής Τραμπ. Η ανησυχία μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων για τη συνέχιση του πακέτου IRA. Με ενδιαφέρον οι σημερινές ανακοινώσεις του ιταλικού κολοσσού της Enel.

Το πρώτο «φρένο» σε πράσινες επενδύσεις από RWE και Siemens

Η ανακοίνωση του γερμανικού κολοσσού της RWE ότι η αβεβαιότητα που συνεπάγεται η νίκη Τραμπ για τις πράσινες επενδύσεις την αναγκάζει να επιβραδύνει το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα των 55 δισ. ευρώ, που «τρέχει» με ορίζοντα το 2030, είναι η πρώτη ανάλογη κίνηση από επιχειρηματικό όμιλο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

Η κίνηση της γερμανικής εταιρείας που δεχόταν καιρό τώρα κριτική από τους μετόχους της ότι η δυναμική της επέκταση στην πράσινη ανάπτυξη (προκειμένου να επωφεληθεί από το «πακέτο» Μπάιντεν) επηρεάζει αρνητικά τη μετοχή της, αποτελεί ένα πρώτο δείγμα των κλυδωνισμών που φέρνει η εποχή Τραμπ στην παγκόσμια αγορά των ΑΠΕ.

Η γερμανική εταιρεία, ανάμεσα στους leader διεθνώς στα offshore αιολικά πάρκα και με μεγάλα υπό ανάπτυξη έργα στα ανοικτά της Νέας Υόρκης και στη B. Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ότι μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αυξάνεται σημαντικά ο βαθμός ρίσκου για τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο είχε εκφραστεί κατά των ΑΠΕ, αλλά και είχε δεσμευτεί να σταματήσει την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων «από την πρώτη μέρα της θητείας του», περιορίζοντας ταυτόχρονα τις επιδοτήσεις του πακέτου Μπάιντεν (IRA) για την προσέλκυση πράσινων ξένων επενδύσεων.

Ενα πρώτο ερώτημα είναι πώς θα επιδράσει συνολικά στο παγκόσμιο επενδυτικό πλάνο ενός κολοσσού όπως η RWE, η μείωση της παρουσίας της στις ΗΠΑ και οι όποιες ζημιές συνεπάγεται η ακύρωση δρομολογημένων projects. Ειδικά όταν εκτός από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, καταγράφονται σοβαρές καθυστερήσεις και στην ίδια την ΕΕ σε ό,τι αφορά τεχνολογίες που αφορούν την επόμενη γενιά της πράσινης ανάπτυξης.

Το επεσήμανε η ίδια η εταιρεία, λέγοντας ότι ένας λόγος για την αναθεώρηση του πλάνου της συνδέεται και με τον πολύ αργό βηματισμό που ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Μεγάλη Βρετανία ως προς τα φιλόδοξα σχέδια για αύξηση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Σημειωτέον ότι η πρώτη φάση μείωσης των επενδύσεων σε πράσινα έργα που ανακοίνωσε η RWE και οι οποίες θα περιοριστούν σημαντικά στα 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2026, έναντι 10 δισ. ευρώ το 2024, αφορά το παγκόσμιο portfolio της, όχι μόνο τις ΗΠΑ.

Μετά την RWE και η Siemens Energy

Ασφαλώς και είναι πρόωρο να εξάγει κανείς συμπεράσματα προτού η διακυβέρνηση Τραμπ δώσει τα πρώτα δείγματα πολιτικής, κατά πόσο δηλαδή θα κάνει όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά ή τελικά οι ανατροπές θα είναι μικρότερες, για να μην υπονομευτούν επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ από ευρωπαϊκούς ομίλους, όπως Volkswagen, Linde, Enel και τόσους άλλους, που εκμεταλλεύτηκαν τα κίνητρα του «πακέτου» Μπάιντεν.

«Αν το προφίλ κινδύνου-απόδοσης σε συγκεκριμένους τομείς αλλάξει προσωρινά, τότε θα ανακατανείμουμε ανάλογα το κεφάλαιο που προορίζεται για αυτόν τον σκοπό», σύμφωνα με τον Markus Krebber, επικεφαλής της RWE. Ανακοινώσεις που έγιναν δεκτές θετικά από αναλυτές και επενδυτές, οι οποίοι αμφισβητούν την πολιτική εξάπλωσης του γερμανικού κολοσσού σε επενδύσεις ΑΠΕ, κάποιες εκ των οποίων έχουν αμφίβολες οικονομικές αποδόσεις.

Η κίνηση της RWE να αναστείλει δρομολογημένες πράσινες επενδύσεις μπορεί να είναι η πρώτη στον απόηχο της νίκης Τραμπ, αλλά ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε προ ημερών και η Siemens Energy, που επίσης δραστηριοποιείται στην Αμερική.

«Τα αιολικά έργα που ήδη βρίσκονται υπό κατασκευή θα είναι ασφαλή», είπε ο διευθύνων σύμβουλος Christian Bruch, εκτιμώντας ωστόσο ότι μελλοντικά έργα στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία «μπορεί κάλλιστα να επηρεαστούν», μεταφέροντας και την ανησυχία του για τη συνέχιση του πακέτου IRA, κάτι που συμμερίζονται πολλοί ευρωπαϊκοί όμιλοι.

Πώς θα τοποθετηθεί η Enel

Εχει τη σημασία του το πώς θα τοποθετηθεί σήμερα επί του θέματος ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού κολοσσού της Enel, Flavio Cattaneο, ο οποίος κατά το ετήσιο Capital Markets Day του ομίλου παρουσιάζει στο επενδυτικό κοινό και τους αναλυτές, το νέο στρατηγικό πλάνο του ομίλου.

Η Enel είναι ο 4ος μεγαλύτερος πράσινος ενεργειακός όμιλος στις ΗΠΑ, έχει εκμεταλλευτεί τα μέγιστα τα κίνητρα του πακέτου Μπάιντεν και διαθέτει στη χώρα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει πάνω από 10,3 GW ΑΠΕ (κυρίως αιολικά, φωτοβολταϊκά), 160.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, 4,9 GW σε portfolio που αφορά συμβάσεις απόκρισης ζήτησης (demand response), 1,3 GW μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης και ετήσια EBITDA που κινούνται στα 727 εκατ. ευρώ.

Οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι, που έχουν και τη μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως στις ΑΠΕ, αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της διακυβέρνησης Τραμπ, όχι μόνο για το πώς θα επηρεαστεί η αμερικανική αγορά, αλλά και για το αντίκτυπό τους διεθνώς και ειδικά στην Ευρώπη.

Στην αμερικανική αγορά μπορεί να υπάρξει ένα πισωγύρισμα, όπως είχε εκτιμήσει στο πρόσφατο συνέδριο του ΙΕΝΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής της σουηδικής Hexicon Power, Μικέλης Χατζηγάκης, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να έχει και κάποια οφέλη για άλλες περιοχές του κόσμου, όπως είχε δηλώσει στο ίδιο συνέδριο, ο επικεφαλής στις Νέες Τεχνολογίες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Αλέξανδρος Καρυωτάκης.

Ενα σενάριο πιθανής ακύρωσης υπεράκτιων αιολικών projects σχεδίων στις ΗΠΑ θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να σημαίνει ότι εξιδεικευμένα πλοία που θα δραστηριοποιούνταν στις αμερικανικές θάλασσες θα «απελευθερωθούν» και θα διατεθούν στην Ευρώπη, η οποία έχει μεγάλη ανάγκη από παρόμοια σκάφη για την ανάπτυξη της δικής της offshore αιολικής βιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v