Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαίωση Shell στο εφετείο: Μπορεί να ρυπαίνει ελεύθερα

Ακυρώνει την απόφαση για υποχρεωτική μείωση εκπομπών 45% έως το 2030 ολλανδικό δικαστήριο. «Ναι» στον στόχο να μειωθούν οι εκπομπές, αλλά αυτός δεν θα επιτευχθεί με απαγορεύσεις σε συγκεκριμένη εταιρεία, το «ατράνταχτο» σκεπτικό.

Δικαίωση Shell στο εφετείο: Μπορεί να ρυπαίνει ελεύθερα

Η Shell κέρδισε την έφεση που είχε ασκήσει ενάντια σε πράσινη απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, που έδινε εντολή στην εταιρεία να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το εφετείο της Χάγης αποφάσισε σήμερα Τρίτη ότι, ενώ η Shell έχει «ειδική ευθύνη» να μειώσει τις εκπομπές ως μεγάλη εταιρεία πετρελαίου, εντούτοις αυτό δεν θα επιτευχθεί με την επιβολή συγκεκριμένου νομικού στόχου, γράφει ο Guardian.

Η Shell είχε προσφύγει κατά απόφασης δικαστηρίου του 2021, που αποφάσισε ότι πρέπει να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα κατά 45% έως το τέλος του 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Ήταν η πρώτη τέτοια απόφαση στον κόσμο.

Ο Wael Sawan, διευθύνων σύμβουλος της Shell, χαιρέτισε την απόφαση ως «ορθή για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, την Ολλανδία και την εταιρεία μας».

Την αγωγή είχε ασκήσει η Milieudefensie, ολλανδικός βραχίονας των Φίλων της Γης, με περισσότερους από 17.000 συνενάγοντες.

«Αυτό πονάει», είπε ο διευθυντής της οργάνωσης Donald Pols. «Όμως καταφέραμε να χτυπήσουμε την ανοσία των μεγάλων ρυπαντών, τροφοδοτώντας περαιτέρω τη συζήτηση σχετικά με την ευθύνη τους στην καταπολέμηση της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής».

Η Shell διατάχθηκε αρχικά να μειώσει τις εκπομπές των δραστηριοτήτων της, καθώς και εκείνες των προμηθευτών και αγοραστών της, όπως προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Στο εφετείο υποστήριξε, ωστόσο, ότι οι εκπομπές είναι θέμα πολιτικών και όχι δικαστικής εντολής και ότι τα ορυκτά καύσιμα που θα αποφάσιζε να μην εξορύξει θα τα εκμεταλλευόταν απλώς άλλη εταιρεία.

Το εφετείο δεν πείστηκε ότι η υποχρέωση μείωσης που επιβάλλεται σε μια συγκεκριμένη εταιρεία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εκπομπών από τους πελάτες της.

Η ΜΚΟ κατέθεσε στο δικαστήριο ότι, παρά την αύξηση του όγκου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Shell σχεδίαζε επίσης να αναπτύξει εκατοντάδες νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Το δικαστήριο είπε ότι «είναι εύλογο οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να λαμβάνουν υπόψη τις αρνητικές συνέπειες μιας περαιτέρω επέκτασης της προσφοράς ορυκτών καυσίμων, ενώ παράλληλα επενδύουν στην παραγωγή τους».

Ο Sawan δήλωσε ότι η Shell εξακολουθεί να σχεδιάζει να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές από τις δραστηριότητές της έως το 2030, προσθέτοντας: «Πραγματοποιούμε ικανοποιητική πρόοδο στη στρατηγική μας για να προσφέρουμε περισσότερη αξία με λιγότερες εκπομπές».

Παράλληλα, όλη αυτή την περίοδο εκδίκασης της υπόθεσης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, άλλα δικαστήρια εξέδωσαν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την αξιολόγηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από έργα ορυκτών καυσίμων. Τον Ιανουάριο του 2024, η Νορβηγία εμπόδισε την ανάπτυξη τριών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα με το σκεπτικό ότι το κράτος δεν αξιολόγησε ορθά τον αντίκτυπο της μελλοντικής χρήσης τους στην κλιματική κατάρρευση. Το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε παρόμοια απόφαση αρκετούς μήνες αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v