Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλας: Η ΕΕ πρέπει να στηρίζει την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί»

«Προτεραιότητα για όλους μας» η νίκη του Κιέβου, δήλωσε η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας που έχει προταθεί για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Τα σχόλια για την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Κάλας: Η ΕΕ πρέπει να στηρίζει την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί»

Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί», δήλωσε κατά την ακρόασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας που έχει προταθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβει τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας την επόμενη πενταετία.

Η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας είναι «προτεραιότητα για όλους μας», τόνισε η Κ. Κάλας στην εναρκτήρια ομιλία της ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ΕΚ. "Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθημερινά. Σήμερα, αύριο και όσο χρειαστεί και με όση στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια χρειάζεται", είπε στους ευρωβουλευτές.

Η 47χρονη Κ. Κάλας αναμένει το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να αναλάβει τον Δεκέμβριο τα καθήκοντά της ως Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, διαδεχόμενη τον Ισπανό Ζοζέπ Μπορέλ. Παράλληλα θα είναι μία εκ των έξι αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείσα για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η Κ. Κάλας εξέφρασε την επιθυμία της να επικοινωνήσει μαζί του και να τον γνωρίσει προτού αναλάβει καθήκοντα ως εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως είπε έχει ήδη γνωρίσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, Τζέι Ντι Βανς. «Θα αναζητήσουμε επαφές και συναντήσεις» με τον νεοεκλεγμένο Πρόεδρο και την ομάδα του για να αναπτύξουμε «κοινές πολιτικές», είπε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι «πιο δυνατοί και ασφαλείς όταν εργαζόμαστε μαζί». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι «οι ισχυρότεροι σύμμαχοι και πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι».

«Η ΕΕ χρειάζεται καθαρά αποτελέσματα για τη Διεύρυνση τα επόμενα πέντε χρόνια - ως το 2029», τόνισε η Κ. Κάλας στην εναρκτήρια ομιλία της. «Η διεύρυνση είναι μια γεωστρατηγική επένδυση που είναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ», είπε. Σημείωσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας της θα συνεργαστεί στενά με την Επίτροπο για τη Διεύρυνση Μάρτα Κος και με την Επίτροπο για τη Μεσόγειο Ντουμπράβκα Σουίτσα για «την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και της οικονομικής ολοκλήρωσης».

Απαντώντας στους επικριτές της που την κατηγορούν ότι εστιάζει κυρίως στη Ρωσία, η Κ. Κάλας αναφέρθηκε στα πρώτα λεπτά της ομιλίας της στην Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, ως χώρες που προσπαθούν να αλλάξουν τη «διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v