Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Κίνα ο Ρώσος υπ. Άμυνας για συνομιλίες περί «ασφάλειας»

Η συνάντηση Ουάνγκ-Σοϊγκού θα γίνει μετά την ανακοίνωση από πλευράς Βόρειας Κορέας ότι επικύρωσε διμερή ιστορική αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία φέρνει σε άβολη θέση την Κίνα.

Στην Κίνα ο Ρώσος υπ. Άμυνας για συνομιλίες περί «ασφάλειας»
Σεργκέι Σοϊγκού, πρώην υπουργός Άμυνας Ρωσίας

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι θα συναντηθεί αργότερα σήμερα στο Πεκίνο με τον πρώην υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, τον Σεργκέι Σοϊγκού, πλέον γραμματέα του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Κίνα, οι σχέσεις της οποίας με τη Ρωσία αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τη Δύση, καθώς ουδέποτε καταδίκασε δημόσια τη στρατιωτική εισβολή της δεύτερης στην Ουκρανία, διαβεβαιώνει πως συζητά με όλες τις πλευρές και θέλει να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο.

Η συνάντηση Ουάνγκ-Σοϊγκού θα γίνει μετά την ανακοίνωση χθες το πρωί από πλευράς Βόρειας Κορέας πως επικύρωσε διμερή ιστορική αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία, επισφραγίζοντας τη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πλαίσιο αυτό βάζει την Κίνα σε άβολη θέση, καθώς ο ασιατικός γίγαντας είναι καίριος διπλωματικός εταίρος τόσο της Μόσχας όσο και της Πιονγιάνγκ. Αυτή η τελευταία κατηγορείται πως ανέπτυξε χιλιάδες στρατιωτικούς στη Ρωσία κι έχει σκοπό να τους στείλει στο μέτωπο.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Σοϊγκού για «στρατηγικές διαβουλεύσεις όσον αφορά την ασφάλεια», είπε ο Λιν Τζιαν, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Θα συζητήσουν για «μείζονες υποθέσεις που αφορούν τα στρατηγικά συμφέροντα ασφαλείας των δύο χωρών και την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», πρόσθεσε χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Οι δυο άνδρες θα θίξουν επίσης «τρέχοντα προβλήματα ασφαλείας, διεθνή και περιφερειακά, καθώς και ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν τη διμερή συνεργασία», σημειώθηκε από ρωσικής πλευράς.

Ο κ. Σαϊγκού ήταν ο υπουργός Άμυνας τα δυο πρώτα χρόνια του πολέμου που εξαπέλυσε το Κρεμλίνο εναντίον της Ουκρανίας, προτού αντικατασταθεί τον Μάιο του 2024 και τοποθετηθεί στη θέση που κατέχει σήμερα.

Για τον πόλεμο αυτό, το Πεκίνο καλεί συχνά να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και να γίνεται σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, διατύπωση που αφήνει να εννοηθεί πως εννοείται και αυτή της Ουκρανίας.

Όμως η Κίνα δεν καταδίκασε ποτέ την ευρείας κλίμακας εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική επικράτεια, που εξαπολύθηκε την 24η Φεβρουαρίου 2022. Οι οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις του Πεκίνου και της Μόσχας ενισχύθηκαν έκτοτε.

Ο κ. Σοϊγκού αναμένεται να επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα σε αεροναυτική έκθεση στην Τζουχάι (νότια Κίνα), τη μεγαλύτερη εκδήλωση του είδους στην ασιατική χώρα.

Ο κινέζος υπουργός Άμυνας Ντονγκ Τζουν τόνισε τον περασμένο μήνα στον Ρώσο ομόλογό του Αντρέι Μπελαούσοφ ότι οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών πρέπει να «βαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους», χωρίς να θίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, στον οποίο το Πεκίνο δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να εμπλακεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v