Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Χωρίς ουδετερότητα της Ουκρανίας δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη

Αν δεν είναι ουδέτερη, θα χρησιμοποιείται ως εργαλείο σε βάρος των ρωσικών συμφερόντων, υποστήριξε. Δήλωσε έτοιμος για διάλογο με τον Τραμπ «εφόσον θέλει να έρθει ξανά σε επαφή».

Πούτιν: Χωρίς ουδετερότητα της Ουκρανίας δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει «ουδέτερη» προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις για ειρήνη.

Αναφερόμενος στα ουκρανικά σύνορα, υποστήριξε πως πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία του πληθυσμού στις περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα (σ.σ. Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) αφού διεξήγαγε «δημοψηφίσματα» σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

«Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ύπαρξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν σε πολύωρη τοποθέτησή του στο Φόρουμ Βαλντάι, στο θέρετρο Σότσι.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία αναγνώρισε τα μετασοβιετικά σύνορα της Ουκρανίας βάσει της αντίληψης ότι θα τηρούσε στάση ουδετερότητας. Το ΝΑΤΟ έχει προαναγγείλει την μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της στρατιωτικής συμμαχίας στην οποία οι ΗΠΑ έχουν ηγετικό ρόλο.

Εάν η Ουκρανία δεν είναι ουδέτερη, «θα χρησιμοποιείται διαρκώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και εις βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο Πούτιν.

Ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν σχεδόν το 1/5 της ουκρανικής επικράτειας, δυόμιση χρόνια μετά την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν είχε διατυπώσει τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη που διεκδικεί η Μόσχα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μακροπρόθεσμη διευθέτηση ώστε η Ουκρανία να είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος και όχι υποχείριο τρίτων χωρών που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Το Κίεβο απορρίπτει τις αξιώσεις της Μόσχας, τονίζοντας πως ισοδυναμούν με «όρους παράδοσης». Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε πρόσφατα «σχέδιο νίκης» στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ζητώντας μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Δύση.

Έτοιμος για διάλογο με τον Τραμπ

«Εφόσον θέλει να έρθει ξανά σε επαφή (μαζί μου)… είμαι έτοιμος», είπε για τον Τραμπ ο Πούτιν στην ομιλία του στο Φόρουμ Βαλντάι. «Θα ήθελα, με αυτήν την ευκαιρία, να τον συγχαρώ για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

«Νομίζω ότι θα μιλήσουμε» είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στον Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο NBC.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι είχε ήδη μιλήσει με περίπου 70 ηγέτες κρατών μετά τη νίκη του στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Πριν από τις αμερικανικές εκλογές, ο Πούτιν είχε δηλώσει δημοσίως ότι θα προτιμούσε στον Λευκό Οίκο τον Τζο Μπάιντεν και αργότερα την Κάμαλα Χάρις, θεωρώντας τους «πιο προβλέψιμους» σε σύγκριση με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

Σύμφωνα με βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικοινωνήσει μυστικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τουλάχιστον επτά φορές από τότε που εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο το 2021. Στη διάρκεια της θητείας του, εξάλλου, φέρεται να έστειλε κρυφά στη Ρωσία διαγνωστικά τεστ για την Covid-19 εν μέσω της πανδημίας κορονοϊού.

Σήμερα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε επίσης πως τον εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε ο Τραμπ την απόπειρα δολοφονίας τον Ιούλιο. «Συμπεριφέρθηκε, κατά τη γνώμη μου, με πολύ σωστό και θαρραλέο τρόπο, σαν άντρας», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά καιρούς, ο Τραμπ είχε επικριθεί για εγκωμιαστικά σχόλιά του για τον Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v