Αραβική τεχνητή νοημοσύνη αξίας $100 δισ. αναπτύσσει το Ριάντ

Δημιουργώντας μοντέλα στην αραβική γλώσσα, το Ριάντ σχεδιάζει κολοσσιαίες επενδύσεις στην τεχνολογία, ανταγωνιστικές προς το Αμπου Ντάμπι, ούτως ώστε να πλασαριστεί στην παγκόσμια κορυφή ΑΙ και, επί τη ευκαιρία, να διαφοροποιηθεί από τη μονοκαλλιέργεια των ορυκτών καυσίμων.

Αραβική τεχνητή νοημοσύνη αξίας $100 δισ. αναπτύσσει το Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να... ρίξει έως και 100 δισ. δολάρια για ένα νέο πρότζεκτ τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), που περιλαμβάνει τη δημιουργία τεχνολογικού κόμβου που θα ανταγωνιστεί τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναφέρουν πηγές του Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Ειδικότερα, θα γίνουν επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, startups και άλλες υποδομές για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Project Transcendence», ενώ θα δοθεί προτεραιότητα και στη στρατολόγηση νέων ταλέντων στο βασίλειο, στην ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και στην ενθάρρυνση των εταιρειών τεχνολογίας ώστε να διαθέσουν πόρους στη χώρα.

Η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο θα βασιστεί στις ήδη τεράστιες προσπάθειες που έχει κάνει η Σαουδική Αραβία για να καθιερωθεί ως παγκόσμια δύναμη στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης. Θα δημιουργηθεί μια δομή παρόμοια με το Alat, ταμείο που εστιάζει στη βιώσιμη βιομηχανία και υποστηρίζεται από κεφάλαια 100 δισ. δολαρίων από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων του βασιλείου, ανέφεραν οι πηγές. Επικεφαλής της Alat, που αναζητά κοινές επενδύσεις με μεγάλες, διεθνείς εταιρείες, είναι ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (φωτ.).

Ένας κόμβος τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζεται από την PIF της Σαουδικής Αραβίας και την Google της Alphabet μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο εκκίνησης για μια ευρύτερη πρωτοβουλία, προσθέτει το Bloomberg. Οι εταιρείες σχεδιάζουν να επενδύσουν μεταξύ 5 έως 10 δισ. δολαρίων, με σκοπό να δημιουργηθούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στην αραβική γλώσσα.

Το Project Transcendence θα έχει στόχο να συνεργαστεί με μεγάλες, καθιερωμένες εταιρείες τεχνολογίας, ενώ οι Σαουδάραβες θα προσφέρουν βοήθεια με υποδομές και κεφάλαια. Το ποσό που εντέλει θα επενδυθεί πιθανώς θα κυμανθεί μεταξύ 50 έως 100 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τις πηγές.

Στο έργο ενδέχεται να συμμετάσχουν πολλοί κυβερνητικοί φορείς, με στόχο να χρηματοδοτηθούν υποδομές τεχνητής νοημοσύνης και startups, καθώς και μα γεφυρωθεί το χάσμα του αραβικού βασιλείου με τις ΗΠΑ και την Κίνα όσον αφορά την τεχνογνωσία στην τεχνητή νοημοσύνη.

Αξιωματούχοι είπαν ότι το Ριάντ οραματίζεται μια οντότητα τεχνητής νοημοσύνης που θα αναδειχθεί σε εθνικό πρωταθλητή, τουλάχιστον στα μεγέθη του τεχνολογικού ομίλου G42 του Άμπου Ντάμπι.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μέρος του «στρατηγικού οράματος 2030» της Σαουδικής Αραβίας, που αποσκοπεί στον εντοπισμό νέων πηγών εσόδων, καθώς το κράτος του Κόλπου διαφοροποιείται από τα ορυκτά καύσιμα. Στόχος του είναι να μπει στο παγκόσμιο top-15 της τεχνητής νοημοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, το Ριάντ έχει δημιουργήσει μεγάλα ερευνητικά κέντρα και υπουργεία αφιερωμένα στην τεχνητή νοημοσύνη, παράγοντας μοντέλα μεγάλης γλώσσας παρόμοια με ChatGPT του OpenAI.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v