Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να επενδύσει περισσότερα σε έργα σε όλο τον κόσμο που μετατρέπουν το πετρέλαιο σε χημικά, καθώς θέλει να κλειδώσει αγοραστές για το αργό της.
Το βασίλειο του Κόλπου βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες για την αγορά μεριδίων σε εταιρείες στην Κίνα και η κρατική Saudi Aramco έχει δηλώσει ότι θέλει περισσότερα deal φέτος και το επόμενο έτος.
Η επένδυση σε εργοστάσια που παράγουν χημικά - τα οποία το Ριάντ βλέπει ως μοχλό αύξησης της μελλοντικής ζήτησης πετρελαίου - αποτελεί έναν τρόπο να διασφαλίσει ότι έχει μια έτοιμη αγορά για την τεράστια προσφορά αργού.
«Θα χρησιμοποιούμε πετρέλαιο για χημικά, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και για αυτό βλέπετε εμάς ή βλέπετε την Aramco να επενδύει πολλά στην Κίνα και θα επενδύουμε πολλά οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz Bin Salman στη σύνοδο κορυφής Future Investment Initiative στο Ριάντ. «Σε αυτό το δωμάτιο το 2019, είπα ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε μόριο ενέργειας που έχει αυτή η χώρα. Τελεία και παύλα».
Το πετρέλαιο ανακτά δυνάμεις σήμερα μετά από βουτιά 6%, καθώς η πλευρά της προσφοράς έρχεται στο επίκεντρο των παιξτών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Το Brent ανέβηκε πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι μετά την κατακόρυφη πτώση 6,1% την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ το West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκε γύρω στα 68 δολάρια.
Η Aramco βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά μεριδίου 10% στην κινεζική Hengli Petrochemical Ltd. και επιδιώκει παρόμοιες συμφωνίες με δύο άλλες κινεζικές εταιρείες. Έκλεισε μια ξεχωριστή συμφωνία 3,4 δισ. δολ. για μερίδιο στην Rongsheng Petrochemical Co. πέρυσι.
Η σαουδαραβική εταιρεία έχει πει ότι σκοπεύει να μετατρέψει τελικά περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα σε χημικά, από περίπου 2 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Επιδιώκει να αναβαθμίσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία για να μπορέσει να επεξεργάζεται περισσότερο πετρέλαιο σε πετροχημικά, δήλωσε τον Αύγουστο ο διευθύνων σύμβουλος Αμίν Νάσερ.
Η ώθηση προς την Κίνα είναι επίσης ένας λόγος που η Aramco και η μονάδα της Sabic ακύρωσαν τα σχέδια για την κατασκευή ενός έργου διυλιστηρίου και χημικών στο βασίλειο και επανεξετάζουν άλλα τρία.