Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Δεν παραιτείται ο πρωθυπουργός Ισίμπα μετά την εκλογική συντριβή

Ο μεγαλύτερος παράγοντας της ήττας ήταν η καχυποψία, η δυσπιστία και η οργή, παραδέχθηκε ο Ισίμπα δεσμευόμενος ότι θα προχωρήσει σε «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις».

Ιαπωνία: Δεν παραιτείται ο πρωθυπουργός Ισίμπα μετά την εκλογική συντριβή

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα αναγνώρισε σήμερα «τη δυσπιστία» και «την οργή» των ψηφοφόρων, μία ημέρα μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί δεσμευόμενος να προχωρήσει σε «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις» στο εσωτερικό του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP).

Ο 67χρονος Ισίμπα προκήρυξε πρόωρες εκλογές λίγο αφού εξελέγη επικεφαλής του LDP και κατά συνέπεια πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ελπίζοντας να εκμεταλλευθεί την περίοδο χάριτος για να ενισχύσει την εξουσία του.

Όμως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κρατικής τηλεόρασης της Ιαπωνίας NHK και εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων, το LDP φαίνεται να χάνει την απόλυτη πλειοψηφία των 233 εδρών στο κοινοβούλιο, για πρώτη φορά από το 2009.

Ακόμη χειρότερα, ούτε ο συνασπισμός του LDP με τον κυβερνητικό του εταίρο, το κόμμα Komeito, καταφέρνει να πετύχει αυτόν τον στόχο.

Σύμφωνα με το NHK, το LDP -- που κυβερνά αδιάλειπτα την Ιαπωνία εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες-- κερδίζει 191 έδρες και το Komeito 24, σε σύνολο 465 εδρών στην κάτω βουλή.

«Ο μεγαλύτερος παράγοντας (της ήττας) ήταν η καχυποψία, η δυσπιστία και η οργή», παραδέχθηκε ο Ισίμπα δεσμευόμενος ότι θα προχωρήσει σε «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις».

Το LDP τιμωρήθηκε για την οικονομική κατάσταση της Ιαπωνίας και τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ είχε ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω ενός σκανδάλου ‘μαύρων ταμείων’ στο οποίο ενεπλάκησαν στελέχη του.

Ωστόσο ο Ισίμπα δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία προκειμένου να μην δημιουργηθεί «πολιτικό κενό».«Θέλω να εκπληρώσω το καθήκον μου, το οποίο είναι να προστατεύσω τη ζωή των ανθρώπων, να προστατεύσω την Ιαπωνία», τόνισε.

Αντιθέτως ο Σινζίρο Κοϊζούμι, υπεύθυνος για τις εκλογές στο LDP, παραιτήθηκε.

Οι αναλυτές αμφιβάλλουν για την ικανότητα της αντιπολίτευσης, που είναι ιδιαίτερα διχασμένη, να συνασπιστεί.

Τώρα ο Ισίμπα θα πρέπει είτε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με τον κίνδυνο να δυσκολεύεται να υιοθετεί τα νομοσχέδια που επιθυμεί, είτε να αναζητήσει νέο σύμμαχο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο ίδιος διευκρίνισε σήμερα ότι δεν επιθυμεί «σε αυτό το στάδιο» να διευρύνει τον κυβερνητικό συνασπισμό, προτιμώντας να συζητά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάθε νομοσχέδιο ξεχωριστά.

Εξάλλου ο Ισίμπα ενδέχεται να αμφισβητηθεί από το εσωτερικό του κόμματός του, από στελέχη που υποστηρίζουν τον εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, εκτίμησε ο Γιου Ουτσιγιάμα καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Όμως, καθώς το LDP «έχασε σημαντικό αριθμό εδρών, (τα στελέχη αυτά) ενδέχεται να αποφασίσουν να στηρίξουν τον Ισίμπα προς το παρόν, σκεπτόμενα ότι αυτή δεν είναι η στιγμή για εσωτερικές συγκρούσεις», πρόσθεσε.

Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών φαίνεται να είναι το Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα (CDP) με επικεφαλής τον Γιοσίχικο Νόντα, το οποίο αυξάνει σημαντικά τη δύναμη του, από τις 96 στις 148 έδρες.

Εξάλλου και άλλα μικρά κόμματα ενίσχυσαν την παρουσία τους στο κοινοβούλιο, όπως το κεντρώο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο τετραπλασίασε τις έδρες του, σύμφωνα με το NHK.

Το Reiwa Shinsengumi, ένα λαϊκιστικό κόμμα το οποίο ίδρυσε πρώην ηθοποιός αύξησε τις έδρες του από 3 σε 9, αφού υποσχέθηκε να καταργήσει τον φόρο κατανάλωσης και να αυξήσει τις συντάξεις, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα της Ιαπωνίας, ένα εθνικιστικό αντιμεταναστευτικό κόμμα, κέρδισε για πρώτη φορά τρεις έδρες.

Τέλος αριθμός ρεκόρ 73 γυναικών εκλέχθηκαν στο κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v