Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμεση εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον Λίβανο ζητά ο Μπλίνκεν

Εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ και προστασία των αμάχων ζητά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου στο Λονδίνο. Τι προβλέπει η εν λόγω απόφαση του 2006, τα προσκόμματα από ισραηλινής πλευράς.

Αμεση εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον Λίβανο ζητά ο Μπλίνκεν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε από το Λονδίνο ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να επιτευχθεί «διπλωματική λύση» στον Λίβανο.

«Εχουμε την αίσθηση ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί διπλωματική λύση και να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να υπάρξει πραγματική ασφάλεια κατά μήκος του συνόρου μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η απόφαση 1701, που υιοθετήθηκε το 2006, έβαλε τέλος στον προηγούμενο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Η απόφαση προβλέπει τη διακοπή των εχθροπραξιών μεταξύ των δυο πλευρών και ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να αναπτύσσονται στον νότιο Λίβανο, που συνορεύει με το Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι βασικό να «υπάρξουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις για την πλήρη εφαρμογή» της απόφασης αυτής.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της προστασίας των αμάχων, χωρίς να ζητήσει να γίνει εκεχειρία.

Ο Μπλίνκεν «εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο και υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η ασφάλεια και η προστασία του προσωπικού της», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου.

Η δύναμη αυτή, η οποία έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο για να επιτηρεί τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, στα σύνορα με το Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ αυτή την εβδομάδα σε ένα από τα παρατηρητήριά της στον νότο της χώρας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης την αναζήτηση προέδρου στον Λίβανο, η θέση του οποίου είναι κενή εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, έχοντας παραλύσει την πολιτική ζωή και προκαλώντας οικονομική κρίση στη χώρα.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν «δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα του Λιβάνου», δήλωσε επίσης o Μπλίνκεν.

Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την έναρξη της εκστρατείας των ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων στις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v