Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τον κίνδυνο... Τραμπ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και καθημερινές συσκέψεις στις Βρυξέλλες για την επόμενη μέρα. Δασμοί, ευρωπαϊκή ασφάλεια, Ουκρανία και ΝΑΤΟ τα μείζονα θέματα. Αν ο Τραμπ υπονομεύσει το ΝΑΤΟ η ΕΕ θα χρειαστεί 1 τρισ. για την άμυνά της δηλώνει διπλωμάτης στους FT.

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τον κίνδυνο... Τραμπ

Πυρετώδεις διεργασίες στις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει το ορατό πλέον ενδεχόμενο να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, αναφέρουν σε εκτενές ρεπορτάζ τους οι Financial Times.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ πραγματοποιούν καθημερινές συναντήσεις για να σκιαγραφήσουν τους τομείς που μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στο μπλοκ των ευρωπαϊκών κρατών και την Ένωσή τους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το βρετανικό μέσο.

Οι διαβουλεύσεις εντός ΕΕ για την προετοιμασία μιας πιθανής επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχουν ενταθεί τον τελευταίο μήνα. Υπάρχουν επίσημες επαφές μεταξύ της Κομισιόν και των πρεσβευτών των κρατών μελών αλλά και άτυπες μεταξύ στελεχών της Κομισιόν.

Τα μείζονα θέματα σε αυτές τις άτυπες διεργασίες είναι:

  • Οι δασμοί: Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επιβάλει σταθερούς δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές.
  • Η στήριξη της Ουκρανίας: Ο Τραμπ είναι επικριτικός για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο.
  • Το ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ είναι σκεπτικιστής για τη συμμαχία, η οποία στηρίζει την άμυνα της Ευρώπης.

Οι δασμοί

Δημοσκόπηση των Financial Times που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι ο Τραμπ θα επικρατήσει της Κάμαλα Χάρις καθώς φαίνεται ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο την οικονομική πολιτική Τραμπ.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσε στους FT ότι μια νίκη Τραμπ θα οδηγούσε σε «άμεσες αποφάσεις» από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ «που θα είχαν άμεσο αντίκτυπο, τεράστιο αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα στην Ευρώπη στα σίγουρα».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι επαπειλούμενοι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν τις εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ κατά περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η επιτροπή που έχει συσταθεί με αντικείμενο την εμπορική πολιτική, έχει ήδη συντάξει μια στρατηγική για να προσφέρει στον Τραμπ μια άμεση συμφωνία για την αύξηση των εισαγωγών των ΗΠΑ στην ΕΕ και να καταφύγει σε στοχευμένα αντίποινα μόνο εάν ο Τραμπ επιλέξει τιμωρητικούς δασμούς.

Η Goldman Sachs προέβλεψε αυτή την εβδομάδα ότι το ευρώ θα μπορούσε να πέσει έως και 10% έναντι του δολαρίου εάν ο Τραμπ επιβάλει εκτεταμένους δασμούς και μείωνε τους εσωτερικούς φόρους, ενώ μια μελέτη του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου στην Κολωνία ανέφερε ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, δηλαδή της Γερμανίας, κατά 1,5%.

Ευρωπαϊκή ασφάλεια: Ουκρανία- ΝΑΤΟ

Η μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη ανησυχία των αξιωματούχων της ΕΕ είναι πώς θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία εάν ο Τραμπ διακόψει τη ροή όπλων που έπαιξε ζωτικό ρόλο στο να βοηθήσει το Κίεβο να αποτρέψει τη ρωσική εισβολή.

Η ΕΕ έχει παράσχει περισσότερη οικονομική στήριξη στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ. Αλλά τα αμερικανικά αποθέματα όπλων και οι δυνατότητες των ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών χωρών. Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις λένε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα η στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία να είναι αντίστοιχη των όσων παρέχουν οι ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν βαθύτατα μήπως μια κυβέρνηση Τραμπ άρει τις κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτό θα έθετε το ερώτημα πόση οικονομική πίεση θα μπορούσε να διατηρήσει η ΕΕ στη Μόσχα χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, ακόμη και αν η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι σύμμαχοι διατηρούσαν τις κυρώσεις σε ισχύ.

Ο σκεπτικισμός του Τραμπ προς το ΝΑΤΟ έχει επίσης επιδεινώσει τους μακροχρόνιους φόβους για την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Αυτή τη στιγμή διαφωνούμε μεταξύ μας για το πώς να συγκεντρώσουμε 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα και αν χρειάζεται πραγματικά», είπε διπλωμάτης της ΕΕ, αναφερόμενος στη συζήτηση μετά την έκθεση Ντράγκι για έκδοση κοινού χρέους για την άμυνα. «Εάν κερδίσει ο Τραμπ, θα μιλάμε για 1 τρισεκατομμύριο ευρώ και δεν θα είναι προαιρετικό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο νέος γενικός γραμματέας της συμμαχίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος διατήρησε καλές σχέσεις με τον Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του πρώην προέδρου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το ΝΑΤΟ «δεν θα χάσει» την ενότητά του στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Μισέλ αντέτεινε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Χάρις θα διατηρήσει την υπάρχουσα πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι και οι δύο υποψήφιοι πιθανότατα θα προσδιορίσουν την αμερικανική οικονομία ως βασική τους προτεραιότητα.

«Ίσως ο τόνος να είναι πιο ευγενικός, στη μια περίπτωση, λιγότερο ευγενικός στην άλλη, πιο βάναυσος στη μία λιγότερο βάναυσος σε μια άλλη», είπε ο Σαρλ Μισέλ, «αλλά το γεγονός είναι ότι υπάρχει μια τάση προστατευτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v