Πούτιν: Δεν κάνω παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν «εύλογο συμβιβασμό», αλλά δεν θα υπάρξουν «ανταλλαγές», υποστηρίζει. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες στο πεδίο της μάχης.

Πούτιν: Δεν κάνω παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν «εύλογο συμβιβασμό», αλλά δεν θα κάνει καμία παραχώρηση για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία παραχώρηση εδώ, δεν θα υπάρξουν "ανταλλαγές"», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, αφού φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής των χωρών BRICS στο Καζάν. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς, αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή γιατί δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Τα σχόλια του Ρώσου ηγέτη σηματοδοτούν μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο Κρεμλίνο καθώς τα στρατεύματά του προχωρούν στην ανατολική Ουκρανία και εμφανίζονται στοιχεία κόπωσης από τον πόλεμο μεταξύ ορισμένων από τους συμμάχους του Κιέβου.

Η συνέντευξη ήλθε αφού ο Πούτιν φιλοξένησε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση παγκόσμιων ηγετών στη Ρωσία από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους στη σύνοδο κορυφής των BRICS μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, αλλά κανείς δεν αντιμετώπισε δημόσια τον Πούτιν.

«Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να ωφελήσει τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Πρέπει να προέλθει από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο πεδίο της μάχης».

Αυτή είναι μια αναφορά σε περιοχές της Ουκρανίας που κατέχονται από τον ρωσικό στρατό και τις οποίες ο Πούτιν τώρα ισχυρίζεται ότι είναι μέρος της χώρας του. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της λένε ότι ο Πούτιν δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι είναι έτοιμος να τερματίσει την εισβολή και να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι η χώρα του δεν μπορεί να δεχτεί μια «παγωμένη» σύγκρουση ή να διαπραγματευτεί εδάφη για την ειρήνη, παρότι ορισμένοι σύμμαχοι άρχισαν να τον προτρέπουν να περιγράψει ορισμένους όρους για τον τερματισμό του πολέμου.

Στη συνέντευξη, ο Πούτιν είπε ότι είχε δει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι δυτικές χώρες έβλεπαν τη σύγκρουση. «Χθες έλεγαν ότι ήταν απαραίτητο να επιτευχθεί μια στρατηγική ήττα για τη Ρωσία», είπε. «Σήμερα, ωστόσο, η ρητορική έχει ήδη αλλάξει».

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του έδωσε νέες προτάσεις στο Καζάν για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, αν και «δεν τις έχω μελετήσει ακόμη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v