Γαλλία: Πέρασε η τροπολογία Μελανσόν για σούπερ φόρο στους βαθύπλουτους

Επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 2% σε όσους έχουν περιουσία πάνω από 1 δισ. ευρώ. Αναμενόμενα οφέλη 13 δισ. ευρώ για το κράτος, αρκεί η εγκεκριμένη τροπολογία να γίνει δεκτή και από τη Γερουσία, πράγμα αμφίβολο.

Γαλλία: Πέρασε η τροπολογία Μελανσόν για σούπερ φόρο στους βαθύπλουτους

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τροπολογία στον «σφιχτό» κρατικό προϋπολογισμό για το 2025 η οποία «πλήττει» τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη χώρα, με την επιβολή φόρου στους δισεκατομμυριούχους.

Η τροπολογία Ζουκμάν, την οποία πρότειναν αριστεροί βουλευτές από το κόμμα Ανυπόταχτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν και αντλεί την έμπνευσή της από τον Γάλλο οικονομολόγο Γκαμπριέλ Ζουκμάν, ο οποίος υποστηρίζει την επιβολή παγκόσμιου φόρου στους δισεκατομμυριούχους, προβλέπει την επιβολή φόρου με συντελεστή 2% σε πολίτες των οποίων η περιουσία υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Ο προτεινόμενος φόρος, που σύμφωνα με αριστερούς βουλευτές μπορεί να αποφέρει επιπλέον έσοδα 13 δισ. ευρώ, απέχει ωστόσο μακράν από το να εφαρμοστεί, καθώς οι τροπολογίες στο σχέδιο προϋπολογισμού 2025 θα πρέπει να εγκριθούν και από τη Γερουσία. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2025, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, έχει στόχο τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος με αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο προϋπολογισμού αναμένεται να έχει δύσκολη διαδρομή στο κοινοβούλιο, λόγω της ισχυρής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ δεν αποκλείεται να καταφύγει στις ειδικές εξουσίες που προβλέπει το Σύνταγμα προκειμένου να παρακάμψει το κοινοβούλιο, αν και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πιθανώς την κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος της εύθραυστης κυβέρνησής του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v