Προειδοποίηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «Oργισμένη Παρασκευή της Γάζας»

Διαδηλώσεις ανά τον κόσμο στις πρεσβείες του Ισραήλ και των ΗΠΑ και κάλεσμα σε Αμερικανούς πολίτες να τις αποφεύγουν. Αγώνας δρόμου Μπάιντεν-Χάρις, και για προεκλογικούς λόγους, ώστε να αναζωπυρωθούν οι προοπτικές ειρήνευσης.

Προειδοποίηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «Oργισμένη Παρασκευή της Γάζας»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε προειδοποίηση για τις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή στις πρεσβείες του Ισραήλ και των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

«Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούν σε διαδηλώσεις», ανέφερε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ειδοποίηση προς τους ταξιδιώτες, που δημοσιεύτηκε στο X το βράδυ της Πέμπτης. «Οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις και να είναι προσεκτικοί».

Η Χαμάς ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις της «Oργισμένης Παρασκευής για τη Γάζα», σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών, «ιστότοπο που παρέχει ειδησεογραφική κάλυψη για παλαιστινιακά γεγονότα».

 

Η Χαμάς υποστήριξε παρόμοιες διαδηλώσεις την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου. Δεν έχει γίνει σαφές γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε «παγκόσμια προσοχή» για σήμερα, γράφει το Bloomberg. Παρόμοια προειδοποίηση είχε εκδοθεί για την Παρασκευή 17 Μαΐου, «λόγω πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ».

Οι διαδηλώσεις οργανώνονται τη στιγμή που διαπραγματευτές προγραμματίζουν να συναντηθούν και πάλι τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο επανέναρξης των συνομιλιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα, που μετρά περισσότερους από 42.000 νεκρούς από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η ισραηλινή βία έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο και έχει ενισχύσει την οργή μεταξύ των προοδευτικών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, εξαιτίας της αποτυχίας της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να φέρει ειρήνη.

Ο χρόνος εξαντλείται για την κυβέρνηση Μπάιντεν προκειμένου να δώσει τέλος στον φαύλο κύκλο της βίας στη Μέση Ανατολή, καθυστέρηση που πιθανώς ψαλιδίζει τις πιθανότητες της Χάρις για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Διαπραγματευτές από το Ισραήλ και τη Χαμάς φέρονται να ξαναξεκινούν σύντομα συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ωστόσο, η 11η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή μετά την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα δεν οδήγησε σε καμία απτή πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v