Μυστικές συνομιλίες Μασκ με Πούτιν αποκαλύπτει η WSJ

Τουλάχιστον δύο χρόνια, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και ο Ρώσος πρόεδρος ήταν σε επαφή. Το αίτημα για την Ταϊβάν και οι θέσεις του Μασκ για την Ουκρανία.

Μυστικές συνομιλίες Μασκ με Πούτιν αποκαλύπτει η WSJ

Ο δισεκατομμυριούχος και υποστηρικτής του Τραμπ, Έλον Μασκ, συνομιλεί τακτικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τουλάχιστον δύο χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της WSJ.

Αρκετοί νυν και πρώην αξιωματούχοι σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία είπαν στη Wall Street Journal ότι ο Μασκ συζήτησε προσωπικά θέματα, επιχειρηματικά και γεωπολιτικά ζητήματα, με τον Πούτιν να ζητά κάποια στιγμή από τον Μασκ να αποφύγει την ενεργοποίηση των δορυφόρων Starlink για την παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου στην Ταϊβάν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το 2022, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου βρισκόταν κάτω από δημόσια και ιδιωτική πίεση από το Κρεμλίνο. Τον Μάιο του 2022, ο επικεφαλής του διαστημικού τομέα της Ρωσίας σημείωσε σε μια ανάρτηση στο Telegram ότι ο Μασκ θα «απαντούσε ως ενήλικας» σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών μέσω Starlink στο τάγμα Azov της Ουκρανίας, το οποίο το Κρεμλίνο θεωρεί ακροδεξιά ομάδα, επισημαίνει. 

Το άρθρο συνέχισε: «Αργότερα το 2022, ο Μασκ είχε τακτικές συνομιλίες με "Ρώσους υψηλού επιπέδου", σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει τις αλληλεπιδράσεις. Εκείνη την εποχή, υπήρχε πίεση από το Κρεμλίνο στις επιχειρήσεις του Μασκ και "σιωπηρές απειλές εναντίον του"».

Την ίδια χρονιά, ο Μασκ άρχισε να προωθεί θέσεις περισσότερο ευθυγραμμισμένες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης ότι η SpaceX έχανε χρήματα χρηματοδοτώντας τερματικά στην Ουκρανία, ενώ ζήτησε από τους ακόλουθούς του στην εφαρμογή X να υποστηρίξουν ειρηνευτικά σχέδια που «αντανακλούσαν ορισμένες πτυχές της θέσης του Κρεμλίνου για την Ουκρανία», σημειώνει η εφημερίδα.

Επιπλέον, ο Μασκ έχει γίνει πιο επικριτικός για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ δεν είχαν παρά μόνο μία τηλεφωνική συνομιλία, η οποία έγινε πριν από το 2022 και είχε ως θέμα «τεχνολογίες», υποστήριξε το Κρεμλίνο, απαντώντας στις παραπάνω πληροφορίες.

«Όχι, όλα αυτά δεν είναι αλήθεια, πρόκειται για μια ψευδή πληροφορία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ίλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και επικεφαλής των εταιρειών Tesla και SpaceX, είχαν μιλήσει για «τεχνολογίες για το μέλλον», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για τη «μοναδική επαφή» μεταξύ των δύο ανδρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v