ΔΝΤ: Διευρύνεται το οικονομικό χάσμα Ευρώπης-ΗΠΑ

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την έλλειψη δυναμισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας κρούει το ΔΝΤ. «Αγκάθια» η γήρανση του πληθυσμού και η χαμηλή παραγωγικότητα. Μεγάλο το άνοιγμα της ψαλίδας μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

ΔΝΤ: Διευρύνεται το οικονομικό χάσμα Ευρώπης-ΗΠΑ

To χάσμα ανάμεσα στο ΑΕΠ της Ευρώπης και των ΗΠΑ αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω ώς το τέλος της δεκαετίας, προειδοποίησε την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» για την έλλειψη δυναμισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Στην τελευταία του έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η γήρανση του εργατικού δυναμικού και η χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας μπορεί να μειώσουν τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη για τη δεκαετία ώς το 2029 στο 1,45%. 

Ο αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ για την ίδια περίοδο υπολογίζεται στο 2,29%. 

Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έχει ξεπεράσει αυτήν της Ευρώπης μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, ιδίως μετά την πανδημία του κορωνοϊού. 

Ο Άλφρεντ Κάμερ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, τόνισε ότι η γηραιά ήπειρος έχει «θεμελιώδη» προβλήματα που έχουν τις ρίζες τους αρκετές δεκαετίες πίσω, τονίζοντας ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν το ίδιο στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. στο τέλος της δεύτερης χιλιετίας. 

«Στις επόμενες δυόμισι δεκαετίες που ακολούθησαν, το χάσμα διευρύνθηκε» ανέφερε στους Financial Times. Όπως σημείωσε, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη είναι σήμερα 30% χαμηλότερο από ότι στις ΗΠΑ. «Είναι ένα μεγάλο χάσμα, το οποίο δεν υπήρχε πριν, αλλά υπάρχει τώρα» πρόσθεσε. 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v