Παλλάδιο: Αλμα 9,5% με φόντο κυρώσεις στη ρωσική παραγωγή

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει περιορισμούς προκειμένου να πιέσει την πολεμική μηχανή του προέδρου Πούτιν. Η ρωσική Norilsk Nickel κατέχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής του πολύτιμου μετάλλου.

Παλλάδιο: Αλμα 9,5% με φόντο κυρώσεις στη ρωσική παραγωγή

Το παλλάδιο έκανε άλμα έως και 9,5% αφού οι ΗΠΑ ζήτησαν από τoυς G7 να διερευνήσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές του πολύτιμου μετάλλου.

Σε συνάντηση οικονομικών αξιωματούχων των Επτά στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε πιθανούς περιορισμούς, καθώς εξετάζει νέους τρόπους να πιέσει τις πολεμικές προσπάθειες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ρωσική Norilsk Nickel είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παλλαδίου, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως σε καταλύτες αυτοκινήτων. Η εταιρεία, που αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, κάνει πλέον τις περισσότερες πωλήσεις της στην Κίνα, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg. Εξακολουθεί όμως να πουλά εν μέρει και στις ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχει απαγόρευση εισαγωγής για το μέταλλο αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι κυρώσεων «έχουν αναζωπυρώσει την αγοραστική δραστηριότητα», δήλωσε ο Daniel Ghali, υπεύθυνος στρατηγικής εμπορευμάτων στην TD Securities. «Ο φόβος κάνει εμπόριο».

Οι μετοχές των τεσσάρων μεγαλύτερων παραγωγών παλλαδίου στη Νότια Αφρική —τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή μετάλλου στον κόσμο— εκτινάχθηκαν κατά περισσότερο από 10%. Μία απ' αυτές τις εταιρείες, η Sibanye Stillwater, ανακοίνωσε πρόσφατα περικοπές στην παραγωγή παλλαδίου στα ορυχεία της στις ΗΠΑ, λόγω χαμηλών τιμών.

 

Το παλλάδιο έχει υποχωρήσει 37% από την αρχή του περασμένου έτους και σχεδόν κατά τα δύο τρίτα από την κορύφωση του Μαρτίου 2022, κάτι που αποδίδεται στην υποτονική παγκόσμια οικονομία και στα ικανά αποθέματα.

Η πιθανότητα να μπλοκαριστεί το ρωσικό παλλάδιο μπορεί να σφίξει την αγορά, καθώς «η Νότια Αφρική και οι άλλοι μεγάλοι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό», δήλωσε ο Dan Smith, επικεφαλής ερευνών στην Amalgamated Metal Trading.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v