Ευρωζώνη: Υφεση PMI για 2ο μήνα, κρύος ιδρώτας στην ΕΚΤ

Αναμφίβολα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η συζήτηση σχετικά με το πόσο γρήγορα θα κινηθεί προς τη μείωση επιτοκίων θα είναι έντονη ενόψει της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, καθώς οι προοπτικές παραμένουν υποτονικές στην καλύτερη περίπτωση.

Ευρωζώνη: Υφεση PMI για 2ο μήνα, κρύος ιδρώτας στην ΕΚΤ

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κατέγραψε συρρίκνωση για δεύτερο μήνα, χωρίς να δίνει ενδείξεις επερχόμενης ανάκαμψης το επόμενο διάστημα, λούζοντας με κρύο ιδρώτα τους αρχιτραπεζίτες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που ψάχνουν με τι ρυθμό θα μειώσουν τα επιτόκια μήπως και δώσουν τονωτική ένεση, αν και οι απόψεις διίστανται ακόμα ανάμεσα σε "περιστέρια" και "γεράκια".

Η οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης, βρίσκεται στη ζώνη της ύφεσης, κάτω από τις 50 μονάδες για ακόμα έναν μήνα, καθώς μειώθηκε η ζήτηση από την εγχώρια αγορά και το εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις μετά βίας αύξησαν τις τιμές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global:

  • Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, αυξήθηκε οριακά στις 49,7 μονάδες αυτό τον Οκτώβριο από τις 49,6 τον Σεπτέμβριο.
  • Ο δείκτης παρέμεινε χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για δεύτερο συνεχή μήνα. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 49,8 μονάδες.
  • Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,2 μονάδες αυτόν τον μήνα από τις 51,4 συγκριτικά με τις 51,5 που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters.
  • Ο PMI για τη μεταποίηση ανήλθε τον Σεπτέμβριο στις 45,9 από τις 45,0 ένα μήνα νωρίτερα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για πιο μέτρια αύξηση στις 45,3 μονάδες.

Γερμανία και Γαλλία οι κύριες πηγές αδυναμίας

Μετά από τα νέα στοιχεία, για την ΕΚΤ, η συζήτηση σχετικά με το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει στη μείωση επιτοκίων (25 ή 50 μονάδες βάσης) θα είναι αναμφίβολα έντονη ενόψει της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, σχολιάζoυνα αναλυτές της ING.

Ο PMI της ευρωζώνης βρίσκεται σε πτώση από τον Ιούνιο, προκαλώντας αμφιβολίες για μια ήδη αδύναμη οικονομική ανάκαμψη από την ενεργειακή κρίση. Τόσο πολύ που η ΕΚΤ αποφάσισε να επιταχύνει τον ρυθμό όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ακούγοντας την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, φάνηκε να δίνει μεγάλο βάρος στην επιδείνωση των δεδομένων των οικονομικών στοιχείων εξηγώντας την απόφαση για μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο.

Η τιμολόγηση μείωσης επιτοκίων

Αυτό κάνει τη σημερινή δημοσιοποίηση στοιχείων στην έρευνα της S&P Global, για την οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, ακόμα πιο σημαντική για τις αγορές, οι οποίες ολοένα και περισσότερο τιμολογούν μια μείωση 50 μονάδες βάσης για τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας τα μηνύματα από τα "περιστέρια" στο ΔΣ της ΕΚΤ.

Στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ωστόσο, τα «γεράκια» μιλάνε ακόμα κατά της περικοπής 50 μονάδων, εφόσον οι οικονομικές συνθήκες δεν επιδεινωθούν πολύ περισσότερο. Αυτό δείχνει κυρίως ότι ο ρυθμός των περικοπών παραμένει ανοιχτός πριν από τις επόμενες συναντήσεις.

  • Ο PMI ήταν ελαφρώς ανοδικός χάρη σε μια πιο χαλαρή συρρίκνωση της μεταποίησης, κάτι που δεν τη λες και απόλυτα ευχάριστη αφού ο μεταποιητικός τομέας συρρικνώνεται διαρκώς από τα τέλη του 2022.
  • Ο τομέας των υπηρεσιών συνεχίζει να οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη προς το παρόν, αλλά τα στοιχεία έδειξαν περαιτέρω αποδυνάμωση στις νέες παραγγελίες για τον κλάδο.

Αυτό σημαίνει ότι οι προοπτικές παραμένουν υποτονικές στην καλύτερη περίπτωση για το άμεσο μέλλον, με τις επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται μειώνοντας τον αριθμό εργαζομένων σύμφωνα με την έρευνα.

Η αποδυνάμωση της οικονομίας και η υποτονική ζήτηση σημαίνουν επίσης ότι το πληθωριστικό περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό σύμφωνα με την έρευνα.

Ταυτόχρονα, τα σκληρά στοιχεία για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν ήταν και πολύ άσχημα, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο θα μπορούσε να εκπλήξει ανοδικά. Ωστόσο, με τα στοιχε'ια της έρευνας PMI να συνεχίζουν να είναι αδύναμα, αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να αποδειχθεί και ως το "τελευταίο πήδημα της ψόφιας γάτας".

Για την ΕΚΤ, η συζήτηση σχετικά με το πόσο γρήγορα θα κινηθεί προς τη μείωση επιτοκίων θα είναι αναμφίβολα έντονη ενόψει της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v