Επιστρατεύει Βορειοκορεάτες ο Πούτιν στην ανακατάληψη του Κουρσκ

Μέλη της επίλεκτης 11ης Στρατιάς οι Βορειοκορεάτες που βρίσκονται ήδη σε στρατόπεδα της Ρωσίας. Οι ιδιαιτερότητες του μετώπου στο Κουρσκ έναντι της ανατολικής Ουκρανίας.

Επιστρατεύει Βορειοκορεάτες ο Πούτιν στην ανακατάληψη του Κουρσκ

Εκατοντάδες στρατιώτες της Βόρειας Κορέας έχουν καταγραφεί σε στρατιωτικές βάσεις στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας ενώ εκπαιδεύονται, με το Κίεβο και τη Δύση να εκτιμούν ότι θα πολεμήσουν για τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας, γράφουν οι Financial Τimes.

Μεταμφιεσμένοι σε Μπουριάτ και Γιακούτ, εθνοτικές μειονότητες από τη Σιβηρία που αποτελούν δυσανάλογο ποσοστό των δυνάμεων της Μόσχας, τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας αποτελούν μέρος μιας δύναμης 12.000 ανδρών που στάλθηκε για να βοηθήσει τη Ρωσία να ανακαταλάβει την περιοχή Κουρσκ, τμήμα της οποίας κατέλαβε η Ουκρανία τον Αύγουστο.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί την πρώτη ανάπτυξη ξένου στρατού στον πόλεμο από τότε που ο πρόεδρος της Ρωσίας διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Νωρίτερα, η Μόσχα στράφηκε σε συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, για όπλα ως απάντηση στη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία.

Η Πιονγιάνγκ προμήθευσε στο παρελθόν τη Ρωσία με πυρομαχικά πυροβολικού και άλλα όπλα, όπως τον βαλλιστικό πύραυλο KN-23, ο οποίος στάλθηκε συνοδεία αξιωματικών της Βόρειας Κορέας για να επιβλέπουν τη χρήση του στο πεδίο της μάχης.

Η δύναμη είναι πιθανώς πολύ μικρή για να ανατρέψει την πορεία του πολέμου, καθώς η Ρωσία θα χρειαστεί να διπλασιάσει το απόσπασμά της, 50.000 ατόμων, στο Κουρσκ, για να απωθήσει τα στρατεύματα της Ουκρανίας και να προχωρήσει ένα νέο γύρο επιστράτευσης, ώστε να πετύχει μεγάλα κέρδη κατά μήκος του μετώπου, υποστηρίζουν Ουκρανοί αναλυτές.

Ωστόσο, η κίνηση της Βόρειας Κορέας να συμβάλει στη συμπλήρωση των αριθμών της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει στην Ουκρανία περισσότερα προβλήματα, δήλωσε ο Τζακ Γουότλινγκ, ανώτερος ερευνητής για χερσαίους πολέμους στο Royal United Services Institute.

«Μπορεί να έχουν πολύ καλή συνοχή. Μπορεί να έχουν λογικό ηθικό. Μπορεί να είναι σε θέση να λειτουργήσουν σε μια κλίμακα που οι Ρώσοι αγωνίζονται να επιτύχουν», είπε ο Γουότλινγκ. 

Οι ενισχύσεις της Βόρειας Κορέας έρχονται εν μέσω ενδείξεων ότι η Ρωσία δυσκολεύεται να αναπληρώσει τις δυνάμεις της μετά τις σημαντικές απώλειες στην Ουκρανία, τις οποίες οι δυτικοί αξιωματούχοι υπολογίζουν σε περισσότερους από 600.000 νεκρούς και τραυματίες.

Ο Πούτιν αντιστάθηκε στις εκκλήσεις να διατάξει έναν ακόμη γύρο επιστράτευσης, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, προσφέροντας αντ' αυτού τεράστια μπόνους σε εθελοντές.

Αν και αυτό βοήθησε τη Ρωσία να διατηρήσει έναν ρυθμό 30.000 στρατολογήσεων τον μήνα για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, αρκετές ρωσικές περιοχές έχουν αυξήσει δραστικά το μέγεθος των πληρωμών που κάνουν προς εθελοντές τους τελευταίους μήνες, υποδεικνύοντας ότι ο στρατός μπορεί να δυσκολεύεται να προσελκύσει περισσότερους άνδρες.

Η περιοχή του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με το Κουρσκ, τριπλασίασε το μπόνους υπογραφής για προσλήψεις από 800.000 Rbs (8.300 δολάρια) τον Αύγουστο σε 3 εκατομμύρια Rbs τον Οκτώβριο. Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην περιοχή πέρυσι ήταν 55.000 Rbs (570 δολάρια).

Τα στρατεύματα που αποστέλλονται στη Ρωσία προέρχονται από την Ενδέκατη Στρατιά της Βόρειας Κορέας, μια επίλεκτη μονάδα γνωστή ως «Σώμα Καταιγίδων», σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας.

«Αυτοί δεν είναι απλοί Βορειοκορεάτες στρατιώτες, στους περισσότερους από τους οποίους δεν παρέχεται ποτέ επαρκής εκπαίδευση», δήλωσε ο Go Myong-hyun, ανώτερος συνεργάτης στο κρατικό Ινστιτούτο Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας στη Σεούλ. «Πρόκειται για καλά εξοπλισμένο, άρτια εκπαιδευμένο ελαφρύ πεζικό».

Οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας θα φτάσουν ακριβώς τη στιγμή που η Ρωσία απώθησε τον ουκρανικό στρατό στο Κουρσκ, συρρικνώνοντας την έκταση γης που κατέχει σε 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα έως 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Οκτώβριο, από περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα τέλη Αυγούστου.

Σε αντίθεση με την πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία, όπου τα στρατεύματα αμύνονται και επιτίθενται από συγκεκριμένες θέσεις, στην περιοχή του Κουρσκ δεν έχει καθοριστεί η πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πιο δοκιμασμένες μεθόδους της: κυλιόμενες επιθέσεις πεζικού, συνοδευόμενες από συνεχείς βολές πυροβολικού.

Ωστόσο, η Ρωσία χρησιμοποιεί το πλεονέκτημα της αεροπορικής υπεροχής στην περιοχή του Κουρσκ, βομβαρδίζοντας τα δικά της χωριά όπου εντοπίζει μια ουκρανική παρουσία, αναγκάζοντας αυτούς τους στρατιώτες να τραπούν σε φυγή.

«Κάθε θέση εκεί μπορεί να αλλάξει [χέρια] πολλές φορές την ημέρα», δήλωσε ο Serhiy Kuzan, διευθυντής του Ουκρανικού Κέντρου Ασφάλειας και Συνεργασίας στο Κίεβο. «Έχουμε σημαντικές απώλειες. Έχουμε επίσης συνεχή εναλλαγή και αναπλήρωση, και δεδομένου ότι αυτό συμβαίνει, μπορούμε να κρίνουμε ότι οι μάχες είναι αρκετά έντονες», είπε ο Κουζάν, ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε θέσεις της Ουκρανίας στα μετόπισθεν, που επιβλέπουν την επιχείρηση από το Σούμι, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα.

Ο στόχος της Ρωσίας είναι να φέρει την Ουκρανία σε μια θέση στην οποία δεν θα μπορεί να κρατήσει το πλάτος του μετώπου, πιέζοντας σε πολλά διαφορετικά σημεία κατά μήκος της γραμμής, είπε ο Watling. «Υπάρχει ένα συνεχές κόστος για την Ουκρανία που κρατά αυτό το έδαφος» στην περιοχή του Κουρσκ, πρόσθεσε.

Ο Κιμ «ήθελε πάντα» να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία, εκτιμούν αναλυτές, καθώς θα του έδινε μεγαλύτερη μόχλευση πάνω στη Μόσχα και ενδεχομένως θα του επέτρεπε να έχει πρόσβαση σε εξελιγμένες ρωσικές στρατιωτικές τεχνολογίες, για να ενισχύσει τα βαλλιστικά, διαστημικά και πυρηνικά του προγράμματα.

Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Νότια Κορέα να αυξήσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία ως αντίποινα, πρόσθεσε ο Γκαμπούεφ. Η Σεούλ αντιστάθηκε στις εκκλήσεις των δυτικών εταίρων να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα απαντούσε προσφέροντας προηγμένες τεχνολογίες που σχετίζονται με την άμυνα στην Πιονγιάνγκ.

Εκτός από τις δωρεές μη θανατηφόρου στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, η Σεούλ έχει περιορίσει τη βοήθειά της στην αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων βλημάτων πυροβολικού των 155 mm που στάλθηκαν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, την Τρίτη, ένας αξιωματούχος είπε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας ότι η Σεούλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής αμυντικών όπλων στο Κίεβο, «και εάν ξεπεραστεί ένα όριο, θα μπορούσαμε τελικά να εξετάσουμε και τα επιθετικά όπλα».

Εκτός από τις οβίδες πυροβολικού των 105 χιλιοστών και των 155 χιλιοστών, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Κίεβο λαμβάνει επίσης αποθέματα από το τρομερό οπλοστάσιο της Νότιας Κορέας με οβίδες και αντιπυραυλικά συστήματα, μεταξύ άλλων στρατιωτικών υλικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v