Δείχνει ΡΚΚ η Αγκυρα για το τρομοκρατικό χτύπημα στην αεροδιαστημική βιομηχανία

Πέντε νεκροί και 22 τραυματίες μετά από εισβολή και πυροβολισμούς στις εγκαταστάσεις της TUSAS στην τουρκική πρωτεύουσα. «Εξουδετερώθηκαν δύο τρομοκράτες, θα κοπούν τα βρόμικα χέρια», δηλώνει ο Ερντογάν.

Δείχνει ΡΚΚ η Αγκυρα για το τρομοκρατικό χτύπημα στην αεροδιαστημική βιομηχανία

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 22 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις σε κρίσιμη κατάσταση, σε επίθεση στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας TUSAS, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και μια δυνατή έκρηξη στην περιοχή, έξω από την Άγκυρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια είπε ότι δύο δράστες, ένας άντρας και μία γυναίκα, σκοτώθηκαν στην «τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι πολύ πιθανώς πρόκειται για μέλη της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ.

«Έγινε τρομοκρατική επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων της TUSAS στο Καχραμανκαζάν της Άγκυρας. Δυστυχώς, έχουμε μάρτυρες και τραυματίες», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών στο X.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο ευθύνης του PKK. «Προσπάθησαν να διαταράξουν την ειρήνη στη χώρα μας, εξαπολύοντας μια αποτρόπαιη και άνανδρη επίθεση», δήλωσε. «Δίνουμε πάντα στα καθάρματα του PKK την τιμωρία που τους αξίζει, αλλά δεν βάζουν μυαλό ποτέ. Δεν θα σταματήσουμε να τους κυνηγάμε έως ότου εξαλειφθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης. Θα τους κάνουμε να υποφέρουν γι' αυτό που έκαναν».

Υπάρχουν νεκροί, ανέφερε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδεχόμενος τα συλλυπητήρια του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο συνάντησής τους στο Καζάν της Ρωσίας, όπου διεξάγεται η σύνοδος των BRICS.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «δύο τρομοκράτες σκοτώθηκαν», χωρίς να διευκρινίσει αν υπάρχουν άλλοι δράστες.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις σε εγκαταστάσεις της κρατικής αεροδιαστημικής εταιρείας.

Τα αίτια και η ταυτότητα των δραστών δεν έχουν διευκρινιστεί. Η τηλεόραση Haber Turk ανέφερε ότι η έκρηξη μπορεί να προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας.

 

Το κανάλι NTV μετέδωσε ότι ομάδα δραστών έφτασε σε είσοδο του συγκροτήματος με ταξί την ώρα της αλλαγής βάρδιας του προσωπικού ασφαλείας. Τουλάχιστον ένας από τους δράστες πυροδότησε μια βόμβα, ενώ άλλοι κατάφεραν να εισέλθουν στο συγκρότημα. Οι πυροβολισμοί «έπεφταν βροχή», ενώ κάποιοι από το προσωπικό ενδέχεται να έχουν κρατηθεί όμηροι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση μέχρι στιγμής. Σε βίντεο και φωτογραφίες που έχουν ανέβει σε τουρκικά ΜΜΕ διακρίνεται η στιγμή που δύο ένοπλοι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, ανοίγουν πυρ. 

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, που βρίσκεται στα περίχωρα της Άγκυρας, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή περιοχή, αναφέρουν πληροφορίες.

Η TUSAS είναι μια από τις σημαντικότερες αμυντικές και αεροπορικές εταιρείες της Τουρκίας, με πάνω από 10.000 υπαλλήλους. Παράγει το KAAN, το πρώτο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος της χώρας, μεταξύ άλλων.

 

Στις εγκαταστάσεις, έκτασης 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κατασκευάζονται αεροπλάνα, ελικόπτερα, drones και δορυφόροι.

Η εταιρεία αποτελεί την «καρδιά» της τουρκικής αμυντικής και αεροπορικής βιομηχανίας, όπου παράγονται μεταξύ άλλων τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA και Aksungur, τα επιθετικά ελικόπτερα Atak, τα ελικόπτερα γενικής χρήσης Gökbey, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürkuş, τα ελαφρά μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürjet και βρίσκεται υπό ανάπτυξη το τουρκικής κατασκευής μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχώρησε έως και 2% μετά το περιστατικό.

Ερντογάν: Θα κοπούν τα βρόμικα χέρια που απλώνονται κατά της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Χ σημειώνει:

«Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της TUSAŞ, μιας από τις ατμομηχανές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, είναι μια απεχθής επίθεση που στοχεύει την επιβίωση της χώρας μας, την ειρήνη του έθνους μας και τις αμυντικές μας πρωτοβουλίες, που αποτελούν το σύμβολο του ιδανικού της πλήρως ανεξάρτητης Τουρκίας».

Από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής ενέργειας οι δυνάμεις ασφαλείας μας επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες.

Το έθνος μας πρέπει να ξέρει ότι τα βρόμικα χέρια που απλώνονται προς την Τουρκία θα κοπούν. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, καμία εστία που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της.

Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα.

Προσεύχομαι για το έλεος του Θεού στα αδέρφια μας που μαρτύρησαν στην προδοτική τρομοκρατική ενέργεια και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας.

Μεταφέρω τις καλύτερες ευχές μου στους αφοσιωμένους υπαλλήλους, την πηγή υπερηφάνειας της αμυντικής μας βιομηχανίας, και στο έθνος μας».

 

Τα σενάρια για τους δράστες και οι συνήθεις ύποπτοι

Η Τουρκία δεν είναι πρωτάρα στις επιθέσεις που χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατία. Ιστορικά, τέτοιες επιθέσεις αποδίδονται ως επί το πλείστον σε Κούρδους αυτονομιστές, των οποίων τα στρατόπεδα στη βόρεια Συρία και αλλού στην ευρύτερη περιοχή έχουν δεχθεί επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές από την τουρκική αεροπορία.

Αλλά και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είναι παρούσα στην Τουρκία. Επίσης, ζήτημα προκύπτει και από το ότι η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία παράγει drones που άλλαξαν ολόκληρη την πορεία του πολέμου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Στα πρώτα στάδια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Κίεβο χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar για να χτυπήσει ρωσικά άρματα μάχης, προτού η Ουκρανία αρχίσει να παράγει μαζικά τα δικά της drones.

Με λίγα λόγια, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα για το ποιος θα μπορούσε να ωφεληθεί από το χτύπημα στην Αγκυρα.

Καταδίκη από Κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Σε ανάρτησή του στο Χ στα αγγλικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Καταδικάζω απολύτως τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Οι σκέψεις μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια είναι στις οικογένειες των θυμάτων».

 

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Bloomberg, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v