Μπλίνκεν: Απάντηση Ισραήλ στο Ιράν που να μη δημιουργεί κλιμάκωση

«Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουμε τις επιτυχίες σε μια διαρκή στρατηγική επιτυχία», το σχόλιο για τη Γάζα, μετά και τον θάνατο του Σινουάρ. Χρειάζεται μακροπρόθεσμη λύση.

Μπλίνκεν: Απάντηση Ισραήλ στο Ιράν που να μη δημιουργεί κλιμάκωση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν προτρέπει το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία που δημιουργήθηκε από την επιτυχία του στην εξάρθρωση μεγάλου μέρους της Χαμάς στη Γάζα και τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Χ. Σινουάρ, για να καταλήξει σε μια πιο μακροπρόθεσμη λύση στη σύγκρουση.

«Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουμε αυτές τις επιτυχίες σε μια διαρκή στρατηγική επιτυχία. Και απομένουν πραγματικά δύο πράγματα να κάνετε, να φέρετε τους ομήρους πίσω και να τερματίσετε τον πόλεμο με μια συμφωνία για το τι θα ακολουθήσει», είπε στους δημοσιογράφους καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από το Ισραήλ για το Ριάντ.

Ο Μπλίνκεν λέει ότι έχει σημειωθεί «πρόοδος» στην αύξηση της βοήθειας προς τη Γάζα, «κάτι που είναι καλό, αλλά χρειάζεται να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος και, το πιο κρίσιμο, πρέπει να διατηρηθεί».

Ο διπλωμάτης καλεί επίσης το Ισραήλ να αποφύγει «μεγαλύτερη κλιμάκωση» στην απάντησή του στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου. «Είναι επίσης πολύ σημαντικό το Ισραήλ να απαντήσει με τρόπους που δεν δημιουργούν μεγαλύτερη κλιμάκωση», λέει.

Επιβιβαζόμενος στην πτήση του για το Ριάντ, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να αδράξει την «απίστευτη ευκαιρία» για να προχωρήσει προς την ομαλοποίηση της σχέσης του με τη Σαουδική Αραβία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v