Τουρκία: Φρένο σε εξαγωγές που στηρίζουν τη ρωσική στρατιωτική μηχανή

Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την Άγκυρα ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν συνεχίσει την αποστολή «ευαίσθητων» εξαγωγών στη Ρωσία. Γιατί δεν ανακοινώθηκαν δημόσια οι εμπορικοί περιορισμοί.

Τουρκία: Φρένο σε εξαγωγές που στηρίζουν τη ρωσική στρατιωτική μηχανή

Η Τουρκία έχει απαγορεύσει σιωπηρά τις εξαγωγές στη Ρωσία υλικού αμερικανικής προέλευσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, μετά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» αν δεν σταματήσει το εμπόριο.

Η Άγκυρα προσάρμοσε τις τελευταίες εβδομάδες τα τελωνειακά της συστήματα για να εμποδίσει τις εξαγωγές περισσότερων από σαράντα αγαθών αμερικανικής προέλευσης, τα οποία η Ουάσιγκτον και οι δυτικοί της σύμμαχοι θεωρούν ζωτικής σημασίας για τις πολεμικές επιχειρήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία, ανέφεραν τρεις πηγές στους Financial Times. 

Το ηλεκτρονικό τελωνειακό σύστημα της Τουρκίας δεν επιτρέπει πλέον στους εξαγωγείς να αποστείλουν στη Ρωσία τα λεγόμενα «αγαθά πεδίου μάχης», είπε μια πηγή, ενώ προηγουμένως επέτρεπε τη μεταφορά τους εκεί.

Η Τουρκία είχε προηγουμένως αποκλείσει την αποστολή παρόμοιων αγαθών που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εμπορικοί περιορισμοί, οι οποίοι επηρεάζουν μη στρατιωτικά εξαρτήματα, όπως μικροτσίπ και συστήματα τηλεχειρισμού που οι δυτικοί σύμμαχοι λένε ότι χρησιμοποιούνται σε όπλα, δεν ανακοινώθηκαν δημόσια λόγω «πολιτικών ευαισθησιών», είπε μια από τις πηγές.

Το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας και ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν απάντησαν σε αίτημα των Financial Times για σχολιασμό. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v