ΔΝΤ: Οι αγορές υποτιμούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους

«Η αναταραχή που σημειώθηκε στις αγορές τον Αύγουστο, αν και βραχύβια, αποτέλεσε χρήσιμη υπενθύμιση για το πόσο γρήγορα μπορεί η αβεβαιότητα να διογκώσει τη μεταβλητότητα», προειδοποιεί στο Global Financial Stability Report. «Διευρυνόμενη αποσύνδεση».

ΔΝΤ: Οι αγορές υποτιμούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους

Υπάρχει μια ανησυχητική αποσύνδεση μεταξύ υψηλού γεωπολιτικού κινδύνου και των αγορών, σύμφωνα με το νέο World Economic Outlook του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μειώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και προειδοποιεί για αυξανόμενους κινδύνους.

Το Ταμείο προειδοποιεί ότι συσσωρεύονται τρωτά σημεία στο χρηματοοικονομικό σύστημα, καθώς οι αγορές ενδέχεται να υποτιμούν τους κινδύνους από τις πολεμικές συγκρούσεις και τις επερχόμενες εκλογές.

Στο Global Financial Stability Report, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι υπάρχει μια «διευρυνόμενη αποσύνδεση» μεταξύ της «αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας — που απορρέει από συνεχιζόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις και τις αβέβαιες μελλοντικές πολιτικές νεοεκλεγμένων κυβερνήσεων- και της χαμηλής διακύμανσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σε ένα προειδοποιητικό σήμα, το ΔΝΤ υπενθυμίζει στους επενδυτές τη σύντομη βουτιά στις χρηματιστηριακές αξίες πριν από τρεις μήνες, λέγοντας:

«Η αναταραχή που σημειώθηκε στις αγορές τον Αύγουστο, αν και ήταν βραχύβια, αποτέλεσε χρήσιμη υπενθύμιση για το πόσο γρήγορα μπορεί η αβεβαιότητα να διογκώσει τη μεταβλητότητα, να οδηγήσει στo κλείσιμο μοχλευμένων θέσεων και να δημιουργήσει αρνητικές ανατροφοδοτικές επιδράσεις μεταξύ των τιμών των στοιχείων ενεργητικού και διαδικασιών απομόχλευσης».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το επόμενο έτος και προειδοποίησε για επιτάχυνση των κινδύνων από τους πολέμους και τον εμπορικό προστατευτισμό, προειδοποιώντας τις κεντρικές τράπεζες για τις κινήσεις τους προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό χωρίς οδηγήσουν τα κράτη σε ύφεση.

Το Ταμείο προειδοποιεί εδώ και μερικά χρόνια ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να κινηθεί στα μέτρια επίπεδα που κινείται μεσοπρόθεσμα - πολύ λίγο δηλαδή ώστε να δώσει στα κράτη τους πόρους που χρειάζονται για τη μείωση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Οι κίνδυνοι αυξάνονται για πτωτικές πιέσεις και υπάρχει μια αυξανόμενη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Pierre-Olivier Gourinchas σε μια ενημέρωση.

«Υπάρχει γεωπολιτικός κίνδυνος, με πιθανότητα κλιμάκωσης περιφερειακών συγκρούσεων», που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές εμπορευμάτων, είπε.

«Υπάρχει άνοδος του προστατευτισμού, προστατευτικών πολιτικών, διαταραχών στο εμπόριο που θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την παγκόσμια δραστηριότητα».

Αν και η έκθεση του ΔΝΤ δεν αναφέρει ρητά τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι κάλπες είναι σε δύο εβδομάδες καθώς ξεκίνησε η ετήσια συνάντηση με υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες από σχεδόν 200 χώρες να συγκεντρώνονται στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, μόλις τρία τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v