ΔΝΤ: Αμετάβλητη στο 3,2% η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024

Η παγκόσμια μάχη κατά του πληθωρισμού έχει σε μεγάλο βαθμό κερδηθεί, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. Στο 2,8% η ανάπτυξη των ΗΠΑ τη φετινή χρονιά. Επιβραδύνεται η Κίνα. Μεγάλο ρίσκο η αύξηση των δασμών.

ΔΝΤ: Αμετάβλητη στο 3,2% η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Βρετανίας το 2024 αλλά υποβάθμισε αυτές για την Κίνα, την Ιαπωνία και την ευρωζώνη

Στο νέο World Economic Outlook που δημοσίευσε την Τρίτη, το ΔΝΤ άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2024, στο 3,2%. 

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με 3,2% και το 2025, έναντι 3,3% που προέβλεπε το ΔΝΤ τον Ιούλιο. 

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας τόνισε ότι οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία δείχνουν ανθεκτικότητα και προβλέπεται να επιτύχουν τη λεγόμενη «ομαλή προσγείωση», δηλαδή την πτώση του πληθωρισμού χωρίς μεγάλη αύξηση της ανεργίας. 

«Φαίνεται πως η παγκόσμια μάχη κατά του πληθωρισμού έχει σε μεγάλο βαθμό κερδηθεί, ακόμα και αν επιμένουν οι πιέσεις στις τιμές σε κάποιες χώρες», ανέφερε ο Γκουρίνχας. 

O ίδιος προειδοποίησε επίσης ότι αν επιβληθούν υψηλότεροι δασμοί σε ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου ώς τα μέσα το 2025, αυτό θα εξαλείψει 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη το 2025 και 1,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2026. «Είναι μια πολιτική που βασικά τους πλήττει όλους. Πλήττει όλο τον κόσμο. Πλήττει τις ΗΠΑ» προειδοποίησε. 

Το ΔΝΤ αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2024 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα, στο 2,8%. Η ανοδική αναθεώρηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη κατανάλωση. 

Η Βραζιλία προβλέπεται να αναπτυχθεί με 3% αντί για 2,1%, που ανέμενε το Ταμείο τον Ιούλιο.

Το ΑΕΠ της Ινδίας θα αυξηθεί κατά 7% το 2024 και κατά 6,5% το 2025. 

Η οικονομία της Βρετανίας αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% το 2024, υψηλότερα κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιουλίου, καθώς εκτιμά ότι η πτώση του πληθωρισμού και των επιτοκίων θα ενισχύσει τις καταναλωτικές δαπάνες. 

Το Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 4,8%. Για το 2025 άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,5%. 

Στο 0,3% υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας το 2024, χαμηλότερα κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. 

Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί με 0,8% το 2024 αντί για 1,2% που προβλεπόταν προηγουμένως. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v