Σπάει τα κοντέρ η τιμή της αλουμίνας, γιατί προκαλεί πανικό

Πώς χτυπά τον μεταλλουργικό κλάδο που εστιάζει στην επεξεργασία της αλουμίνας για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, καθώς εντείνεται η κούρσα για κρίσιμα ορυκτά στη φάση της ενεργειακής μετάβασης. Ο ρόλος της Κίνας.

Σπάει τα κοντέρ η τιμή της αλουμίνας, γιατί προκαλεί πανικό

Η βασική πρώτη ύλη που απαιτείται για την κατασκευή του αλουμινίου σπάει τα κοντέρ. Οι τιμές της αλουμίνας εκτοξεύονται καθώς οι αγοραστές σπεύσουν να εξασφαλίσουν προμήθειες, μετά από μια κρίσιμη διακοπή των εξαγωγικών ροών από τη Γουινέα κορυφαία χώρα παραγωγής αλουμίνας προκαλώντας αναταράξεις έως την Κίνα.

Οι τιμές της αλουμίνας έχουν αυξηθεί πάνω από 20% μέσα στον μήνα και βρίσκονται τώρα σε ελάχιστη απόσταση από το ρεκόρ των 707,75 δολαρίων που σημειώθηκε το 2018, σύμφωνα με την Fastmarkets Ltd. Μια εξέλιξη που προκαλεί πονοκεφάλους στις αγορές αλλά έχει και «κερδισμένους». Πρόκειται για τους ομίλους που εξορύσσουν βωξίτη, από τον οποίο παράγεται η αλουμίνα, όπως στην Ελλάδα η Metlen.

Το ράλι χτίζεται όλο τον χρόνο λόγω μιας σειράς διακοπών κατά μήκος της εκτεταμένης παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, από την Αυστραλία έως την Τζαμάικα. Για την παραγωγή αλουμινίου χρειάζονται κοιτάσματα βωξίτη. Μετά την εξόρυξη, ο βωξίτης υπόκειται σε επεξεργασία ώστε να μετατραπεί σε αλουμίνα και στη συνέχεια με τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης (που απαιτεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας) μετατρέπεται στο αλουμίνιο.

Πρόκειται για ένα από τα λεγόμενα κρίσιμα μέταλλα για την παγκόσμια βιομηχανία και οικονομία στη φάση της ενεργειακής-πράσινης μετάβασης, που δίνει ώθηση σε πλήρως καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου.

Το τελευταίο σοκ που οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών της αλουμίνας ήρθε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η Γουινέα μπλόκαρε τις εξαγωγές βωξίτη της Emirates Global Aluminium, προκαλώντας πανικό στους αγοραστές στις μεταλλουργικές μονάδες οι οποίοι προσπαθούν να αποκτήσουν ποσότητες αλουμίνας για να έχουν προμήθειες προς επεξεργασία.

Ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία αλουμινίου στην Κίνα - ο μεγαλύτερος παραγωγός του κρίσιμου μετάλλου στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από κουτάκια ποτών μέχρι εξαρτήματα αεροπλάνων - υφίσταται σημαντική πίεση.

Η Κίνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Γουινέα για βωξίτη και τα χυτήρια συμπιέζονται καθώς το κόστος της αλουμίνας εκτινάσσεται ενώ οι τιμές για το τελικό προϊόν δεν έχουν αυξηθεί με τον αντίστοιχο γρήγορο ρυθμό.

Στο χειρότερο σενάριο, τα χυτήρια αλουμινίου μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την παραγωγή για να περιορίσουν τις απώλειες, να περιορίσουν τις προμήθειες μετάλλων και να υποστηρίξουν το ράλι των τιμών του αλουμινίου. Οι αναλυτές ελπίζουν ότι η παραγωγή αλουμίνας θα ανακάμψει πριν συμβεί αυτό, αλλά οι πραγματικές συνθήκες επιδεινώνονται γρήγορα.

Τα αποθέματα αλουμίνας των κινεζικών λιμανιών έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2015. Με τα spot φορτία να εξαφανίζονται γρήγορα, οι έμποροι και οι μεταλλουργικές βιομηχανίες έχουν προσεγγίσει άλλους πωλητές στις δυτικές αγορές από τις οποίες συνήθως δεν αγοράζουν, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αγοραστές κάνουν ουρές έξω από εργοστάσια επεξεργασίας αλουμίνας, σύμφωνα με τον ερευνητή του κλάδου Mysteel Global.

Οι συναλλαγές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμίνας έχουν εκτιναχθεί στη Σαγκάη, αναδεικνύοντας μια νέα ομάδα πρόθυμων αγοραστών καθώς οι μεταλλουργοί και οι φυσικοί έμποροι σπεύδουν να αποκτήσουν τις λιγοστές προμήθειες.

Η τελευταία αναταραχή προσφέρει μια νέα υπενθύμιση ότι μερικές εταιρείες και χώρες έχουν τεράστια επιρροή σε ένα από τα δημοφιλή και απαραίτητα μέταλλα στον κόσμο.

Ένα κύμα κινεζικών επενδύσεων στη Γουινέα την τελευταία δεκαετία οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής βωξίτη στη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Η βιομηχανία της Κίνας —η οποία παράγει περίπου το 60% της παγκόσμιας αλουμίνας και αλουμινίου— καλύπτει το 70% των αναγκών της σε εισαγωγές από τη Γουινέα.

Οι ανησυχίες για την κυριαρχία της Γουινέας στον βωξίτη ήρθαν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια ενός πραξικοπήματος το 2021. Έκτοτε, η στρατιωτική χούντα προσπάθησε να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο αναγκάζοντας εξορυκτικές εταιρείες να επενδύσουν και σε εργοστάσια αλουμίνας στη χώρα.

Η Emirates Global Aluminium υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή μονάδων αλουμίνας στη Γουινέα τον Ιούνιο, συνεργαζόμενη με την Aluminium Corporation of China, κοινώς Chalco. Ωστόσο, δημιουργώντας επιπλέον δυναμικότητα επεξεργασίας αλουμίνας εκεί, οι εταιρείες θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προμήθειες βωξίτη που διαφορετικά θα πήγαιναν στις υφιστάμενες μονάδες αλουμίνας τους.

«Αυτή η αυξανόμενη εξάρτηση από τη Γουινέα αφήνει περιθώρια για διαταραχές στην αγορά», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley. «Ενώ τέτοιοι κλυδωνισμοί είναι συχνά βραχύβιοι, υπογραμμίζουν το λεπτό στρώμα πάγου πάνω στο οποίο πατά το απόθεμα ασφαλείας στην αγορά βωξίτη».

Η εκτίμηση μεταξύ των αναλυτών είναι ότι οι πρόσφατες διαταραχές στην Αυστραλία και αλλού θα επιλυθούν προτού τα μεταλλουργεία αρχίσουν να βάζουν λουκέτο, λόγω του υψηλού κόστους. Αλλά δεν πρέπει να αποκλειστούν περαιτέρω διαταραχές, σύμφωνα με τον Ντάνκαν Χομπς του Concord.

«Στους επόμενους 12 μήνες το ισοζύγιο της αγοράς αλουμίνας θα μειωθεί σημαντικά και είναι δύσκολο να μην υιοθετήσουμε τη θεμελιώδη θέση ότι οι τιμές θα πέσουν», είπε. «Αλλά η αγορά αλουμίνας ξεκινά από ένα πολύ βαθύτερο έλλειμμα από ό,τι φαίνεται να εκτιμάται ευρέως, επομένως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ανοίξει ξανά η αγορά σε μεγαλύτερο πεδίο».

Οι τιμές του αλουμινίου αυξήθηκαν έως και 1,9% στα 2.644 δολάρια στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου την Τρίτη, ενώ οι κινήσεις σε άλλα μέταλλα ήταν μικτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v