Βουτιά για τα ομόλογα παγκοσμίως με οδηγό τις ΗΠΑ

Αναθεώρηση προβλέψεων για πιο συγκρατημένες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed δίνει τον τόνο για παγκόσμια εκτίναξη στις αποδόσεις του χρέους. Πληθωρισμός και δημοσιονομικοί φόβοι επιμένουν ενόψει αμερικανικών εκλογών.

Βουτιά για τα ομόλογα παγκοσμίως με οδηγό τις ΗΠΑ

Διευρύνονται οι απότομες απώλειες των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν την προοπτική για πιο αργές μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, τάση που ενέχει τον κίνδυνο να ανατραπούν οι θέσεις του χρέους παγκοσμίως.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυξήθηκε έως και το 4,20% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο. Το επιτόκιο των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων ανέβηκε τέσσερις μονάδες βάσης, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η κατηφόρα παρέσυρε και την Ασία, ενώ η απόδοση του αυστραλιανού χρέους αυξήθηκε έως και 16 μονάδες βάσης.

Στο επίκεντρο του ξεπουλήματος βρίσκεται η επαναξιολόγηση των προοπτικών για την αμερικανική νομισματική πολιτική. Τα στοιχήματα για επιθετική χαλάρωση περιορίζονται, δεδομένου ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει εύρωστη και οι αξιωματούχοι της Fed αυτή την εβδομάδα ακούγονται προσεκτικοί σχετικά με τον ρυθμό μελλοντικών μειώσεων επιτοκίων.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και η προοπτική μεγαλύτερων δημοσιονομικών ελλειμμάτων μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ επιδεινώνουν τις ανησυχίες της αγοράς.

«Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, οι ανησυχίες για τις δημοσιονομικές προοπτικές και την πιθανή ανοδική πίεση στον πληθωρισμό έχουν γίνει πιο έντονες», δήλωσε ο Robert Dishner, διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Neuberger Berman του Λονδίνου.

 

Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκε έως και 10 μονάδες βάσης τη Δευτέρα. Το χάσμα μεταξύ τρίμηνων και 10ετών έφτασε στο μικρότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

«Θα φτάσουμε στο 4,5% πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο Ed Yardeni, ιδρυτής της Yardeni Research, όσον αφορά τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών.

Οι traders κατεβάζουν τον πήχη για τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Η Apollo Management βλέπει αμετάβλητα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση, ενώ η T. Rowe Price εκτιμά ότι οι αποδόσεις των 10ετών των ΗΠΑ θα σκαρφαλώνουν στο 5% το επόμενο έτος, εξαιτίας κινδύνων για πιο συγκρατημένες μειώσεις καθώς βελτιώνεται η ανάπτυξη.

«Τα ομόλογα ενδέχεται να πιεστούν τους επόμενους μήνες, με ισχυρή ανοδική τροχιά για τις αποδόσεις, καθώς η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική και οι ανησυχίες για την προσφορά αυξάνονται, εκτιμούν αναλυτές του Bloomberg.

 Η προοπτική αντανακλάται και σε άλλες αγορές. Η Τράπεζα της Αυστραλίας εκτιμάται ότι θα μαζέψει τη μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης έως το τέλος Αυγούστου 2025, στο ήμισυ του επιπέδου που είχε καθοριστεί μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχες οι προβλέψεις και για την επόμενη αύξηση επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών υποχωρούν επίσης. Η απόδοση του πενταετούς της Ινδονησίας εκτινάσσεται κατά επτά μονάδες βάσης.

 

Στον συνδυασμό της προσφοράς αμερικανικού χρέους με τον σκόπελο των εκλογών και την προοπτική νίκης των Ρεπουμπλικανών ελλοχεύουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις στα ομόλογα από τις συνηθισμένες.

«Δεν πιστεύουμε ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τόσο απότομα όσο αναμένουν οι αγορές», αναφέρουν σε σημείωμα οι αναλυτές της BlackRock. Το γηράσκον εργατικό δυναμικό, τα επίμονα δημοσιονομικά ελλείμματα και ο αντίκτυπος διαρθρωτικών αλλαγών όπως ο γεωπολιτικός κατακερματισμός πιθανώς θα «διατηρήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα μεσοπρόθεσμα», προσθέτουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v