Απόρρητη έκθεση κατηγορεί το Ισραήλ για επιθέσεις σε κυανόκρανους

Εκθεση που επικαλούνται οι Financial Times υποστηρίζει ότι 15 κυανόκρανοι τραυματίστηκαν από επίθεση του ισραηλινού στρατού σε βάση του ΟΗΕ στον Λίβανο. Αρνείται τις κατηγορίες το Τελ Αβίβ.

Απόρρητη έκθεση κατηγορεί το Ισραήλ για επιθέσεις σε κυανόκρανους

Ο ισραηλινός στρατός εισήλθε βίαια σε βάση του ΟΗΕ και υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποίησε πυρομαχικά με λευκό φώσφορο, με αποτέλεσμα να τραυματίσει 15 κυανόκρανους, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση που περιγράφει πάνω από δέκα επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε διεθνή στρατεύματα στον Λίβανο.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από χώρα που συνεισφέρει στρατεύματα και την έχουν δει οι Financial Times, υπογραμμίζει πως τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν βάλει πολλές φορές στο στόχαστρο τη Unifil, τη δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο.

Έχουν καταστρέψει αρκετές εγκαταστάσεις και έχουν προκαλέσει τραυματισμούς σε στρατεύματα που σταθμεύουν σε συνοριακά φυλάκια στον νότιο Λίβανο.

Η Unifil χαρακτήρισε αυτά τα περιστατικά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες ότι έχει επιτεθεί σκόπιμα κατά δυνάμεων της Unifil από τότε που ξεκίνησε τη χερσαία εισβολή του στον νότιο Λίβανο τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Οκτωβρίου. 

Το Ισραήλ είπε επίσης ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα από τους μαχητές της Χεζμπολάχ.

Ζήτησε μάλιστα από τον ΟΗΕ να απομακρύνει τις ειρηνευτικές δυνάμεις του από τον νότιο Λίβανο για τη δική τους ασφάλεια, κάτι το οποίο αρνήθηκε η Unifil και οι 50 χώρες που την προμηθεύουν με στρατιώτες. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v