ΔΝΤ: Η Πολωνία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει το οικονομικό success story

Η Πολωνία είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά success stories στον κόσμο των τελευταίων τριάντα ετών, τόνισε αξιωματούχος του ΔΝΤ.

ΔΝΤ: Η Πολωνία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει το οικονομικό success story

Η οικονομική μεταμόρφωση που έχει επιτύχει η Πολωνία τις τελευταίες δεκαετίες είναι αξιοθαύμαστη αλλά θα χρειαστεί μεταρρυθμίσεις για να διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, δήλωσαν αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Reuters. 

«Η Πολωνία είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά success stories στον κόσμο των τελευταίων τριάντα ετών», δήλωσε ο Γκέοφ Γκότλιμπ, υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Τα χαμηλά επίπεδα χρέους, oι σταθερά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ενισχύουν την πιστωτική φερεγγυότητα, τόνισε ο Γκότλιμπ. 

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Πολωνία ανέφερε ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από τα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2028 και τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ το 2030. «Πιστεύουμε ότι η προσαρμογή πρέπει να είναι πιο εμπροσθοβαρής, όταν η ανάπτυξη είναι ισχυρή, όταν ο πληθωρισμός είναι ακόμα υψηλός και για την ενίσχυση της αξιοπιστίας ολόκληρου του πακέτου», σημείωσε ο ίδιος. «Είναι πάντα πιο εύκολο από οικονομική και πολιτική άποψη να γίνεται η δημοσιονομική προσαρμογή, όταν η ανάπτυξη είναι υψηλή», πρόσθεσε. 

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Κεντρικής Ευρώπης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% την επόμενη χρονιά, ενώ η Πολωνία βλέπει ανάπτυξη 3,9% για το 2025 έναντι 3,1% το 2024.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΔΝΤ προειδοποίησαν ότι υπάρχουν «αντίθετοι άνεμοι» μεσοπρόθεσμα. 

«Υπάρχει ένα ιστορικό ισχυρής ανάπτυξης. Υπάρχει σύγκλιση αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν έχει μείνει πολύ απόσταση να καλυφθεί. Οπότε θα είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθεί με τους ίδιους ρυθμούς στο μέλλον», ανέφερε ο Γιαν Κες Μαρτίν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Πολωνία. 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v