Τουρκία: Τετραπλασιάζει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Πατά γκάζι ώστε να αποκτήσει ικανότητα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας 120.000 MW έως το 2035, με επίσπευση αδειοδοτήσεων και κίνητρα προς τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος να επενδυθούν 108 δισ. δολ.

Τουρκία: Τετραπλασιάζει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Τουρκία χρειάζεται 108 δισ. δολάρια σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις καθώς στοχεύει να τετραπλασιάσει την ισχύ της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στα 120.000 MW έως το 2035, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την ανακοίνωση του τουρκικού οδικού χάρτη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι οι πρώτοι όροι για τους νέους διαγωνισμούς θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Το υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται αλλαγές στους ισχύοντες κανονισμούς για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει περισσότερο, είπε ο Μπαϊρακτάρ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να αυξηθεί η δυναμικότητα, το υπουργείο θα επικεντρωθεί σε προκαταρκτικές άδειες για νέες μονάδες 34.000 MW.

«Πρέπει να επιταχύνουμε. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τη χρονική περίοδο για την απόκτηση άδειας σε δύο από τέσσερα χρόνια», είπε ο Μπαϊρακτάρ.

Από τις συνολικές επενδύσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της δυναμικότητας, περίπου 28 δισ. δολάρια θα διατεθούν για τη βελτίωση της υποδομής μεταφοράς, την κατασκευή μετασχηματιστών και την εγκατάσταση δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης σε όλη τη χώρα, πρόσθεσε.

Αν και η δυναμικότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Τουρκίας αυξήθηκε κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, εντούτοις η μακρά διαδικασία αδειοδοτήσεων και η έλλειψη χρηματοδότησης είναι βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές του ενεργειακού τομέα.

Η Τουρκία θα διεξαγάγει διαγωνισμό για τη διάθεση αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων 2.000 MW στις αρχές του επόμενου έτους, μ' ένα νέο σχέδιο που θα παρέχει κατώτατο όριο τιμών και μακροπρόθεσμες εγγυήσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διευκολύνοντας έτσι τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, είπε ο Μπαϊρακτάρ.

Η χώρα δίνει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από το 2005, ώστε να μειώσει το υψηλό κόστος των εισαγωγών και να θωρακιστεί έναντι γεωπολιτικών κινδύνων.

Οι σταθμοί ηλιακής, αιολικής, γεωθερμίας και βιομάζας που ξεκίνησαν να λειτουργούν στη χώρα μετά το 2005 έφτασαν περίπου τα 30.000 MW εγκατεστημένης ισχύος, ή το 17,7% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος τα τελευταία 18 χρόνια στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία έχει τριπλασιαστεί εντός 20ετίας και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα τα επόμενα χρόνια, λόγω του μακροπρόθεσμου ενεργειακού μετασχηματισμού, που περιλαμβάνει την αντικατάσταση της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με ηλεκτρική ενέργεια.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v