Fitch: Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο

Η Fitch βλέπει τα επιτόκια να φτάνουν στο επίπεδο του 2% στο τέλος του τρέχοντα κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Fitch: Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο

H Fitch αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό από ότι προέβλεπε τον Σεπτέμβριο αλλά εξακολουθεί να εκτιμά ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν συνολικά κατά 200 μονάδες βάσης κατά τον τρέχοντα κύκλο νομισματικής χαλάρωσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης, η ΕΚΤ θα περικόψει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και θα συνεχίσει με τέσσερις μειώσεις επιτοκίων 25 μονάδων βάσης το 2025 (τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο). 

Η Fitch βλέπει τα επιτόκια να φτάνουν στο επίπεδο του 2% στο τέλος του 2025. 

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την Πέμπτη να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση επειδή όλες οι μετρήσεις των τελευταίων πέντε εβδομάδων έδειχναν μια καθοδική πορεία στον πληθωρισμό, στην ανάπτυξη και στη μεταποίηση. Αυτό επιβεβαίωσε, είπε η κα Λαγκάρντ, την εμπιστοσύνη της ΕΚΤ ότι συνεχίζεται με βιώσιμο τρόπο η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού. «Αυτό ήταν η αιτία που μειώσαμε τα τρία επιτόκιά μας κατά 25 μονάδες βάσης», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v