Αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο BBC ότι το κίνημα πιθανώς θα κρατήσει μυστική την ταυτότητα του νέου ηγέτη του για λόγους ασφαλείας. Το ίδιο έκανε και το 2003 μετά τη δολοφονία του τότε αρχηγού σεΐχη Αχμέντ Γιασίν από το Ισραήλ, καθώς και του διαδόχου του Αμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι.
Το κίνημα θα εκλέξει νέο αρχηγό τον επόμενο Μάρτιο και μέχρι τότε θα διοικείται από πενταμελή επιτροπή, που θα αποτελείται από τους Χαλίλ αλ-Χάγια, Χαλέντ Μεσάλ, Ζαχέρ Γιαμαπρίν, Μουχαμάντ Νταρουίς, επικεφαλής του Συμβουλίου Σούρα, και από ένα πέμπτο άτομο του οποίου η ταυτότητα παραμένει άγνωστη.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Αλ-Χάγια έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες πολιτικές και διεθνείς υποθέσεις, εκτός από την άμεση επίβλεψή του για θέματα που σχετίζονται με τη Γάζα. Επομένως, λειτουργεί αποτελεσματικά ήδη ως επικεφαλής του κινήματος.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η οργάνωση εξεπλάγη από τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε ο Γιαχία Σινουάρ (φωτ.) την περασμένη εβδομάδα, καθώς θεωρούνταν ότι βρισκόταν σε πολύ πιο ασφαλή τοποθεσία.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των ομήρων, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι το κίνημα διαθέτει τόσο την ικανότητα όσο και το προσωπικό να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, αν και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Σημείωσε, επίσης, ότι διεξάγονται ελάχιστες διαπραγματεύσεις από τον περασμένο Ιούνιο.
Οπως αποκάλυψε, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί συναντήθηκε την Παρασκευή στην Άγκυρα με τον Αλ-Χάγια, εκφράζοντας συλλυπητήρια για τον μάρτυρα Σινουάρ και καταθέτοντας την εκτίμηση ότι η αναμενόμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν μπορεί να συμβεί λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από τις αμερικανικές εκλογές.