ΗΠΑ: Πώς τo εκλογικό Τραμπ-trading τορπιλίζει το ευρώ

«Χτίζονται συνεχώς short θέσεις στο ευρώ», λένε διεθνείς αναλυτές. Στοιχήματα στο δολάριο για ισοτιμία 1:1 και κινήσεις πώλησης σε νομίσματα που συνδέονται με την Κίνα. Τα νέα πονταρίσματα, οι αιρετικοί και ο παράγοντας Τραμπ.

ΗΠΑ: Πώς τo εκλογικό Τραμπ-trading τορπιλίζει το ευρώ

Η ζήτηση για το δολάριο αυξάνεται σημαντικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αγγίζοντας υψηλό 2,5 μηνών. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ένα ράλι ενόψει των αμερικανικών εκλογών και αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί, σύμφωνα με δηλώσεις στρατηγικών αναλυτών της JPMorgan Chase & Co.

Οι πιο δημοφιλείς συναλλαγές για τοποθετήσεις στο αμερικανικό δολάριο στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης συνδυάζονται με την πώληση των δολαρίων Σιγκαπούρης και Αυστραλίας, σημάδι ότι οι επενδυτές αντισταθμίζουν την έκθεση σε νομίσματα που συνδέονται με την Κίνα.

Υπάρχει επίσης ισχυρή ζήτηση για αγορά του δολαρίου έναντι του μεξικανικού πέσο και του ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Η αναταραχή των αγορών οδήγησε τη JPMorgan να αναβαθμίσει τη θέση του δολαρίου σε σύσταση «ουδέτερη» από «αρνητική», μετά το χειρότερο τρίμηνο του αμερικανικού νομίσματος από τα τέλη του περασμένου έτους. Η κίνηση αυτή έδωσε το περιθώριο στους traders να προσθέσουν θέσεις αγοράς πριν από τις εκλογές.

«Το εκλογικό trading είναι εδώ», έγραψαν οι στρατηγοί αναλυτές της JPMorgan. «Παρά το αγοραστικό ενδιαφέρον για το δολάριο μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο, η συνολική καθαρή εικόνα τοποθετήσεων στο πράσινο νόμισμα φαίνεται ακόμα αρκετά ουδέτερη. Υπάρχει, δηλαδή, περιθώριο για μεγαλύτερο εκλογικό hedging τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Εκτιμούν ότι οι τοποθετήσεις σε ανοδικά calls για το δολάριο είναι σχεδόν δύο τυπικές αποκλίσεις μακριά από τα κανονικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών ΣΜΕ Εμπορευμάτων, οι παίκτες έχουν κλείσει πλήρως τις καθαρές short θέσεις που συσσώρευσαν τον Ιούλιο. «Το κατάστρωμα είναι καθαρό από παλιές θέσεις ενόψει των αμερικανικών εκλογών», έγραψε ο επικεφαλής στρατηγικής FX της Societe Generale, Κιτ Τζουκς.

Η JPMorgan αναφέρθηκε επίσης και στην ανοδική πορεία των πωλήσεων ευρώ με ορισμένες επιλογές πώλησης που στοχεύουν το ευρώ να κοιτούν υποτίμηση προς την ισοτιμία 1:1 έναντι του δολαρίου.

Ο κίνδυνος να υποχωρήσει το ευρώ στο λεγόμενο parity αυξάνεται καθώς ο υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επεκτείνει τους δασμούς των ΗΠΑ πέρα από την Κίνα στην Ευρώπη, εάν κερδίσει τις εκλογές.

«Βλέπουμε τα περιθώρια για short θέσεις στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να συνεχίσουν να χτίζονται», έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan.

Πτώση έως 10% του ευρώ βλέπει η Goldman Sachs στο σενάριο Τραμπ

Το ευρώ θα μπορούσε να πέσει 10% εάν επικρατήσει ο Τραμπ και φέρει δασμούς με την ΕΕ και φορολογικές περικοπές, προειδοποιούν αναλυτές της Goldman Sachs.

Μια νίκη Τραμπ τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να είναι άσχημα νέα για το ευρώ, ειδικά εάν οι Ρεπουμπλικάνοι σαρώσουν καθαρά στο Καπιτώλιο.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs προέβλεψαν ότι το ευρώ θα μπορούσε να πέσει έως και 10% σε ένα σενάριο στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ βγαίνει νικητής στις 5 Νοεμβρίου και επιβάλλει εκτεταμένους δασμούς και μειώνει τους εσωτερικούς φόρους.

Το ευρώ επί του παρόντος βρίσκεται στα 1,0827 δολάρια, επομένως μια πτώση 10% σημαίνει ότι θα πέσει κάτω από την ισοτιμία 1:1 έναντι του δολαρίου, όπως έγινε πριν από δύο χρόνια.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη έχουν κλονιστεί από την πρόταση Τραμπ για δασμούς 10% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά, κάτι που θα έβλαπτε τους ευρωπαίους εξαγωγείς. Ο Τραμπ έχει επίσης υποσχεθεί φορολογικές περικοπές, οι οποίες θα ήταν δυνητικά πληθωριστικές – οδηγώντας σε υψηλότερα επιτόκια από την ΕΚΤ.

Σε σημείωμα προς επενδυτές ο Μάικλ Καχίλ στη Goldman γράφει: Οι δασμοί έχουν άμεση επίδραση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, επομένως αναμένουμε ότι εκεί θα εστιάσουν οι αγορές συναλλάγματος σε διαφορετικά εκλογικά σενάρια.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένουμε ότι η ισχυρότερη ανοδική αντίδραση του δολαρίου θα προέλθει από μια σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικανών, η οποία θα άνοιγε την πόρτα σε μεγαλύτερες αυξήσεις δασμών σε συνδυασμό με εγχώριες φορολογικές περικοπές.

Ο Καχίλ προβλέπει μικρότερο ράλι του δολαρίου εάν οι εκλογές καταλήξουν σε μια διαιρεμένη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, μετά από μια πύρρειο νίκη προσθέτοντας:

Μια σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών στις κάλπες ή μια διαιρεμένη διχασμένη κυβέρνηση των Δημοκρατικών, αντίστοιχα, πιθανότατα θα οδηγήσει σε κάποια αρχική πτώση του δολαρίου καθώς οι αγορές θα προσαρμόζουν την στρατηγική τους σχετικά με τους δασμούς.

Δυο ακόμα επενδυτικά σχήματα, η ING και η Schroders επισημαίνουν τον κίνδυνο το ευρώ να πέσει ακόμη περισσότερο σε σχέση με το δολάριο, προς το 1:1, ελέω Τραμπ.

Εάν, πράγματι, ο Τραμπ υλοποιήσει την εξαγγελία για οριζόντια επιβολή δασμών 60% στα κινεζικά προϊόντα και 10%- 20% στις εισαγωγές από όλες τις άλλες χώρες, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα αυξανόταν και η Fed θα αναγκαζόταν να κρατήσει υψηλά τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας περαιτέρω τα στοιχήματα για το δολάριο έναντι του ευρώ που θα πιέζεται κι από το γεγονός ότι η ΕΚΤ κοιτά νέες μειώσεις επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να υποχωρεί και η ευρω-οικονομία είναι σε αδυναμία.

Διλήμματα ΕΚΤ

Οι πιέσεις αυτές ασκούνται και στην πλευρά της ΕΚΤ, καθώς ένα εξασθενημένο ευρώ μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων, αλλά από την άλλη όχθη αυξάνει τις δυνάμεις ανόδου των τιμών μέσω του υψηλότερου κόστους εισαγωγών. Κάτι που ζυγίζει η ΕΚΤ προσεκτικά σε συνθήκες ευαίσθητων ισορροπιών.

Οπως σχολιάζουν αναλυτές εάν ο Τραμπ υλοποιήσει την εξαγγελία του ως πρόεδρος εφόσον εκλεγεί, μία τέτοια γενικευμένη επιβολή δασμών, θα προκαλούσε ίσως το μεγαλύτερο σοκ στο παγκόσμιο εμπόριο από τη δεκαετία του 1930, θα αποτελούσε περαιτέρω πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία εξαρτάται πολύ από τις εξαγωγές της.

«Η ευρωζώνη πρόκειται να πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τους πιθανούς δασμούς Τραμπ, όπως και πολλές περιοχές του κόσμου. Εάν οι δημοσκοπήσεις συνεχίσουν να κινούνται υπέρ του πρώην προέδρου τις επόμενες εβδομάδες, δεν αποκλείεται να υπάρχει ακόμα επιπλέον πτωτική τάση για το ευρώ», ανέφερε αναλύτρια της Monex.

«Ανάποδα» στοιχήματα της UBS

Ωστόσο, ανάλυση της UBS βλέπει ότι είναι θέμα χρόνου η δυναμική του ισχυρού δολαρίου να εξασθενήσει.

Αναγνωρίζει μεν ότι η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός βασικού καλαθιού διεθνών νομισμάτων έχει αυξηθεί κατά περίπου 3,5% τον τελευταίο μήνα, σε υψηλό 2,5 μηνών επειδή τα οικονομικά δεδομένα από τις ΗΠΑ ήταν ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, χαμηλώνοντας τα πονταρίσματα της αγοράς για μείωση των επιτοκίων από τη Fed, στη σκιά των στοιχημάτων για ενδεχόμενη νίκη Τραμπ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της UBS , παρά την ενίσχυση του δολαρίου διατηρούν «αρνητική προοπτική» για το πράσινο νόμισμα και προτείνουν στους παίκτες των διεθνών συναλλαγματικών αγορών να πωλούν όταν ενισχύεται, προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους.

Οπως εξηγούν, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί η η Fed παραμένει προσηλωμένη στη μείωση των επιτοκίων με σκοπό μια πιο ουδέτερη νομισματική πολιτική. Επιπλέον οι δημοσιονομικές ανησυχίες στις ΗΠΑ είναι πιθανό να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στο δολάριο.

Μολονότι υπάρχει η πιθανότητα σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ το δολάριο να ενισχυθεί αρχικά, ωστόσο η δυναμική αυτή εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές ότι θα εξασθενήσει στην πορεία του χρόνου. Ενώ για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών, σημειώνουν, είναι πιθανό να πλήξουν περισσότερο τους καταναλωτές και το ΑΕΠ στις ΗΠΑ παρά τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ενδιαφέρον έχει πώς κινήθηκαν τα νομίσματα μετά τη νίκη Τραμπ το 2016, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα της ING.

Χρυσός και ομόλογα

Την ίδια ώρα, οι τιμές του χρυσού έχουν σημειώσει νέο ρεκόρ καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μαζί με την αβεβαιότητα γύρω από τα επιτόκια των ΗΠΑ και τις εκλογές τροφοδότησε τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Ο χρυσός σκαρφάλωσε στα 2.752 δολάρια η ουγγιά, ενώ οι τιμές του ασημιού αυξήθηκαν επίσης, κατά 3% στα 34,78 δολάρια η ουγγιά.

Παράλληλα, τροφοδοτείται και sell-off στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση των 10ετών αμερικανικών τίτλων να αυξάνεται στο 4,2%, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, καθώς η Fed δείχνει πιο συγκρατημένη στη μείωση των επιτοκίων, λόγω του φόβου αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, καθώς η οικονομία τρέχει γρηγορότερα σε αντίθεση με την ευρωζώνη.

Ηδη το ΔΝΤ προειδοποιέι για αυξανόμενους κινδύνους καθώς μειώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, αφήνοντας αιχμές για τις εκλογές στις ΗΠΑ στη σκιά του Trump-trading στις αγορές συναλλάγματος: «Υπάρχει άνοδος του προστατευτισμού, προστατευτικών πολιτικών, διαταραχών στο εμπόριο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια δραστηριότητα», δήλωσε Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρενσά. 

Κι όλα αυτά όταν οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές αμφιβάλλουν ότι κινδυνεύει να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του δολαρίου με το σύμφωνο των BRICS για έναρξη δικού τους συστήματος πληρωμών προκειμένου να παρακάμψουν τη Δύση, που πρότεινε ο Β. Πούτιν στη σύνοδο κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v