Το Ισραήλ έδωσε στις ΗΠΑ ένα έγγραφο, την περασμένη εβδομάδα, με τους όρους του για μια διπλωματική λύση του πολέμου στον Λίβανο που θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους αμάχους και από τις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είπαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο δίκτυο Axios.
Το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού έδωσε το έγγραφο στον Λευκό Οίκο ενόψει της επίσκεψης του απεσταλμένου του προέδρου Μπάιντεν Άμος Χόχσταϊν στη Βηρυτό τη Δευτέρα, για να συζητηθεί μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Ένα αίτημα του Ισραήλ είναι να επιτραπεί στον Ισραηλινό Στρατό να συμμετάσχει σε «ενεργό επιβολή» για να διασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επανεξοπλίσει και δεν θα ξαναχτίσει τη στρατιωτική της υποδομή στις περιοχές του νότιου Λιβάνου που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ απαιτεί επίσης η αεροπορία του να έχει ελευθερία λειτουργίας στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.
Αυτά τα δύο αιτήματα, όμως, έρχονται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου (LAF) και η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) επιβάλλουν την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
«Μιλάμε για το 1701 με αυξημένη επιβολή. Το κύριο μήνυμά μας είναι ότι αν ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL κάνουν περισσότερα, οι IDF θα κάνουν λιγότερα και το αντίστροφο», είπε Ισραηλινός αξιωματούχος.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι είναι πολύ απίθανο ο Λίβανος και η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους, οι οποίοι θα υπονόμευαν δραματικά την κυριαρχία του Λιβάνου.
Ο Λευκός Οίκος και η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Τα τελευταία χρόνια, ο λιβανέζικος στρατός είχε πολύ περιορισμένες δυνάμεις στην περιοχή, η οποία ελεγχόταν κυρίως από τη Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναπτυχθούν τουλάχιστον 8.000 Λιβανέζοι στρατιώτες στο νότιο Λίβανο, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Επιδιώκουν επίσης να αναβαθμίσει την εντολή της UNIFIL, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τον λιβανέζικο στρατό να αποτρέψει την ανάπτυξη ένοπλων ομάδων που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της λιβανικής κυβέρνησης κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι από τον πόλεμο του 2006, η UNIFIL μετά βίας εφάρμοσε την απόφαση 1701 και δεν εμπόδισε τη Χεζμπολάχ να κατασκευάσει μεγάλης εμβέλειας στρατιωτική υποδομή στο νότιο Λίβανο, κατά παράβαση της απόφασης.